Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vågar inte ha någon magkänsla"

Jämtland och Åre är fortfarande med i spelet kring O-ringen 2018.
– Jag vågar inte ha någon magkänsla, säger Lars Sahlén, ordförande i J/H-orienteringen.

Turerna runt O-ringens kommande arrangörer har varit många. För två veckor sen fråntogs Sälen O-ringen 2016. Valdemarsvik blev plötsligt ett hett alternativ som ersättare för det stora arrangemanget, med mellan 15 000 och 20 000 orienterare.

Nu får Sälen tillbaka arrangemanget och arrangörerna i Dalarna ser ut att få den största ersättningen i O-ringens historia.

Samtidigt erkänner O-ringenbolaget att de använde Valdemarsvik som ett "verktyg" för att nå en lösning i förhandlingarna.

– Vi hamnade i en utpressningssituation i förhandlingarna med Sälen. För att komma vidare tvingades vi använda oss av en metod som gick ut på att Valdemarsvik var aktuellt att ta över 2016, säger Stefan Blomgren, ordförande i O-ringen, till TT.

Han ser ändå inte Valdemarsvik som ett spel för galleriet.

– Nej, men vi har hela tiden fortsatt förhandla med dalaklubbarna om O-ringen i Sälen och nu har vi kommit fram till en lösning.

Östergötlands OF känner ingen besvikelse över att inte få arrangemanget 2016. Nu får de i stället några år till på sig.

– Det hade varit väl tufft att dra ihop allt inför en så här stor tävling på ett och ett halvt år. Nu får vi mer tid att göra något riktigt bra. Någon gång mellan 2018 och 2021 har vi fört diskussioner om, säger Björn Karlsson i Östgötaförbundet.

Samtidigt står Jämtland/Härjedalens OF redo att arrangera 2018. Förbundet har anmält sitt intresse och avvaktar besked. Ett besked som kan komma vilken dag som helst.

– Vi kan inte göra annat än att invänta vad Valdemarsvik säger. De har blivit erbjuden 2018, 2019 eller 2020. Jag har full förståelse för det eftersom de annars skulle bli besvikna två gånger, menar Lars Sahlén.

Vad händer om Valdemarsvik tackar ja till 2018 – är Jämtland givet att få 2019 då?

– Nej, det är skrivet i stjärnorna. Jag tror inte att vi är aktuell 2019 heller eftersom det då ska arrangeras två VM i länet (skidskytte i Östersund, alpint i Åre). Antalet funktionärer räcker inte till för tre stora arrangemang under samma år.

Hur många funktionärer behöver ni till en O-ringenvecka?

– Jag har inget bra svar. O-ringen är bolagiserad och har därför ett antal fasta funktionärer. Men jag kan tänka mig att vi åtminstone behöver 700 funktionärer.

Enligt uppgift är Örnsköldsvik (Höga Kusten) intresserad av att arrangera O-ringen 2019, något dock Sahlén hoppas inte är sant.

– Det bästa vore om vi två näraliggande orter samarbetar i stället för att konkurrera.

Skulle det bli nej till både 2018 och 2019 är det alltså 2020 som gäller nästa gång. Men så långt vill inte Lars Sahlén sträcka sig.

– Vi måste i alla fall sätta i gång ordentligt och prata med Åre kommun så att vi är förberedda. Kanske även med Östersunds och Krokoms kommun, eftersom ett arrangemang kommer att spilla över även på dem.