Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Jag väntar med spänning på en stämningsansökan

Den östersundsbördiga, kreativa duon Gustav Grut och Pontus Sillrén offentliggjorde nyligen sin tecknade serie Gender Defender med den antifeministiska debattören Pär Ström (från bloggen Genusnytt) i huvudrollen.

– Det är ganska speciell satir över vita män som anser att de är kränkta av samhället, berättar Gustav Grut.

Gustav fick upp ögonen för huvudpersonen i samband med ett kritiserade av det radikalfeministiska SCUM-manifestet.

– Jag fascinerades av Ströms åsikter och tjusningen ledde till en idé. Jag ville göra en kul, tecknad serie om hans ståndpunkt.

Gustav jobbade vid tidpunkten heltid och illustrerade för en rad uppdragsgivare, men kände ändå att rastlösheten skvalade.

– Jag var inne i ett kreativt flöde och hörde av mig till Pontus Sillrén för att lansera idén, säger Gustav och fortsätter:

– Pontus är en oerhört begåvad skribent och jag är glad att han nappade. Utan honom hade det inte blivit någon serie.

Projektet påbörjades i maj i år. Pontus och Gustav skrev klart texten på en eftermiddag och därefter tog det ytterligare fem månader innan alla illustrationer var klara – illustrationer som Gustav målade för hand och sedan färglade i dator.

– Man kan säga att vårt internskämt spårade ur och blev ambitiöst.

Varken Pontus eller Gustav känner någon ilska mot Pär Ström, men däremot en irritation över det synsätt han representerar.

– Han har så många ogenomtänkta och korkade argument och vi vill jäklas med honom genom att göra satir av hans världsbild. Men egentligen gör vi oss lustiga över hela den rörelse som utger sig för att vara samhällets, just nu, mest förtryckta grupp, konstaterar Grut.

I dagsläget florerar serien på nätet. Den publicerades för cirka en månad sedan och redan nu har över 1 000 personer "gillat" den på Facebook.

– Nätet är ett utmärkt forum för där görs serien tillgänglig för alla. Det är spännande att se hur den har spridit sig utan att vi har behövt trycka upp den i ansiktet på folk. Härom dagen såg jag till exempel att Alex Bard hade delat den på Twitter.

De har ingen förhoppning om att bli rika på kuppen.

– Vi har aldrig känt att vi måste tjäna pengar på det här. Vi vill mest att folk läser Gender Defender, och då framför allt Pär Ström.

Har ni fått någon reaktion från Pär Ström än?

– Nej, inte än. Men jag väntar med spänning på att en stämningsansökan ska dyka upp i mejlboxen. Jag skulle bli jättestolt om han hettade till på oss och gav oss kommentarer på vårt hån av hans världsbild.

Serien återfinns på: www.genderdefender.com.