Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vet inte hur många jag har kört till psyk"

I 37 år har Wendla Karlsson drivit dansstudio och de senaste tio åren har hon sett antalet tjejer som mår dåligt eskalera. Nu vill hon uppmärksamma frågan och sätter upp en föreställning om unga tjejers psykiska ohälsa.

Emelie Sjölund är en av tjejerna i dansföreställningen "Zara", en föreställning där övergrepp, våld och psykisk ohälsa är huvudingredienserna. Hon spelar bästa vän till den unga kvinnan Zara som har det svårt hemma och har huvudrollen i historien.

– Jag tror att alla kan relatera till det och det är nästan ingenting man tänker på eftersom det är så vanligt. Det är hemsk, säger Charlie Hedqvist.

Det två tjejerna tycker föreställningen är viktig, de är själva 18 och 20 år gamla och lever med den ständigt närvarande psykiska ohälsan i sina liv.

– Jag kan känna igen mig eftersom jag har kompisar som mår dåligt, säger Charlie Hedqvist.

– Jag har själv mått dåligt förut, berättar Emelie Sjölund.

• Vad tror ni det beror det på, att så många mår dåligt?

– Jag tror det beror på alla måsten unga tjejer känner i dag. Dessutom tror jag att internet har en stor del i det hela. Det är så lätt att vara elak mot någon annan bakom en skärm i stället för att stå "face to face", säger Emelie Sjölund.

Dansföreställningen är ett samarbete mellan författaren Torbjörn Ohlsson och Wendla Karlsson. För snart två år sedan samarbetade de för första gången när Torbjörn fick en idé gällande sin roman "Makt eller girighet – spelet i bankvärlden". Han kontaktade Wendla som satte upp en dansföreställning om den lilla Jämtlandsbanken, personalens vardag och en stundande finanskris.

Men den här gången var det Wendlas tur att kontakta Torbjörn.

– Jag hade tänkt på det här länge eftersom jag har sett så många tjejer må dåligt. Jag har tröstat tjejer som inte har kunnat gå hem och jag vet inte hur många jag har kört till psyk.

Wendla, som dagligen har varit i kontakt med unga tjejer under många år, ser otroliga skillnader på hur de mår nu och då.

– Det är som dag och natt hur det är nu och förr. De senaste tio åren har jag sett så otroligt många tjejer som bara bryter ihop. I dag vet man inte vem man kan lita på, mycket är förändrat.

Men nu hoppas hon alltså kunna beröra sin publik när "Zara" sätts upp på Storsjöteatern 25 februari.

Torbjörn Ohlsson, som har sett delar av föreställningen, är även han förväntansfull.

– Jag är imponerad av Wendla och dansarna och det gick bättre än väntat att skriva efter beställning. Wendla ville att ämnen som trasiga hemförhållanden, musik, gängbildning, droger och alkohol skulle ingå. I övrigt fick jag fria händer när jag skrev.