Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill bli lite kär i boken jag läser

"Böcker och vänner skall vara få och väl utvalda." Så låter ett citat av Samuel Peterson. Nu har jag ingen aning om vem Samuel Peterson är eller var, men det hör egentligen inte hit.

(Har googlat namnet och han är både en amerikansk professor, en av grundarna till New Sweden på 1600-talet och en brittisk medlem på Facebook.)
Hur som helst, jag håller med honom. Men det är
inte så lätt att bara läsa böcker som man vet på förhand är bra. Det är ju lätt hänt att man köper grisen i säcken, om man säger så.
Av kanske ett 30-tal böcker lästa under 2008 är det bara Khaled Housseinis "Flyga Drake" som har lämnat ett bestående minne. "Flyga Drake" fick mig att skratta, gråta, hata, älska, och sörja - hela känsloregistret gicks igenom på några hundra sidor. Det var fantastiskt.

Min bokhöst har inte varit så bra.
Den började med ett lån från kollegan Frida Johansson i november. "Läs den här", sa hon och sträckte över John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in".
Den skulle vara skitbra. Själv hade jag svårt att identifiera mig med vampyrerna och gillade inte slutet, så nej, den var inget för mig.
Tyvärr läste jag ut boken under en semesterresa och blev så desperat efter en ny bok att det enda som fanns till hands var Jan Guillous "Men inte om det gäller din dotter".
Det är den första bok jag har läst om über-militären/über-människan/mega-macho-mannen Carl Hamilton, och det var antagligen den sista också.

Efter det blev urvalet mer utstuderat.
Inför julsemestern valde jag att ta med mig, som Samuel Peterson säger, få och väl utvalda böcker.
En deckare av Roslund & Hellström och "Hennes mjukaste röst" av Bengt Ohlsson blev resultatet.
Deckaren slank ner fort och lättsmält, "Hennes mjukaste röst" fick jag tyvärr kämpa mer med. Den var fin, men inte lika fin som "Flyga Drake".
Jag gick över till "Marley & Jag", dundersuccén från USA som toppat listorna där i flera månader och sålt i 2,5 miljoner exemplar. "Marley & Jag" handlar om en gul labrador och eftersom jag inte ens är hundägare så hade jag svårt att förstå allt det älskvärda med den där damp-hunden.
Jag köpte "The Reader" av Bernhard Schlink, prisvinnande bok och nyligen filmatiserad med Kate Winslet i huvudrollen. Kan inte vara helt fel, tänkte jag.
Misstaget var att jag köpte den på engelska och nu skyller jag på att jag kanske inte förstod allt. Den fastnade liksom inte.
Nu har jag börjat med en gammal dammig Håkan Nesser som jag hittade i bokhyllan. Han brukar det gå att lita på när det gäller att få en bra läsupplevelse.
Grejen är bara den att när mörkret och kylan omsluter en och man längtar till vår och värme så finns det inget bättre sätt att fördriva tiden på än att krypa upp i sängen eller soffan med en god bok.
Jag vill bli berörd, jag vill längta tills jag får komma hem och fortsätta läsa, jag vill bli lite kär i boken jag läser för tillfället.
Jag har till och med läst sista sidan i "Flyga Drake" ett par gånger bara för att få känna den där känslan i kroppen man får när man läser ut en asbra bok.
Vilken bok blir nästa "Flyga Drake"? Hjälp mig, någon.