Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag vill ha beslut om ett nytt kulturhus före nästa val”

Östersunds kulturansvariga kommunalråd Karin Thomasson (MP) vill att det före valet 2014 ska ha fattats beslut om att bygga ett nytt kulturhus i Östersund.

– Bygget kan nog knappast komma i gång före valet. Men jag vill att vi ska kunna klubba en sådan investering under den här mandatperioden.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Andersson (S) sa i fredagens ÖP att hon inte stänger dörren för en sådan investering, men att det inte finns pengar i flerårsbudgeten fram till 2013.

Och det håller Thomasson med om.

– Men jag ser det här som en tvåstegsraket.

– Jag röstade för bygget av idrottsarenan och står för det, även om somliga hävdar att jag borde ha röstat emot för att hävda kulturens intressen.

– Men därefter är det helt naturligt för mig att nästa stora projekt måste bli en kultursatsning i någon form. Och jag tror dessutom att det måste bli ett nybygge.

Kan man inte använda befintliga byggnader?

– Jag kan inte se något hus som passar. Polishuset ligger visserligen helt rätt och har många fördelar, men nu är ju barnpsykiatrin på väg in där.

– Stadsdel Norr i all ära, men får jag önska fritt så bör det ligga vid eller nära stranden och torget.

Förra veckan avslöjade fyra lokala kulturarbetare att de i maj arrangerar en stödkonsert för att framföra kraven på ett kombinerat konsert- och kulturhus i Östersund.

Då kommer de även att samla in en symbolisk grundplåt till ett sådant bygge.

Pengapåsen ska därefter överlämnas till kommunledningen som en konkret uppmaning och påminnelser om att också kulturen har stora lokalbehov.

Detta apropå att kommunen beslutat bygga en idrottsarena för en kvarts miljard.

Och Karin Thomasson jublar över kulturarbetarnas initiativ, samt att de omgående fick helhjärtat stöd av Daniel Kindberg, ansvarig för Stadsdel Norr:

– Detta är jättebra. Jag tycker det är ett alldeles utmärkt initiativ och hoppas att debatten nu kan ta fart.

– Idrotten har länge varit duktig på att föra fram sina behov, då är det bra om också kultursektorn höjer rösten, säger hon.

Karin Thomasson kan visserligen tänka sig att en del större externa evenemang kan passa i sportarenan – rockartister på besök och liknande:

– Men det behövs en konserthall med riktigt bra akustik i Östersund. Dessutom vet vi från andra håll i landet vilken attraktion som en lokal kulturbyggnad med kanske ateljeer, butiker och samlingslokaler utgör.

– En undersökning i Umeå visade att det umeborna är mest stolta över i sin stad är Norrlandsoperan. Oavsett om man ens varit där. Så kulturella satsningar har stor betydelse för självkänslan.

Många länsbor pekar ut Yran som det bästa med länet och de flesta kan lätt räkna upp otaliga artister, skådespelare, konstnärer och musiker som länet förgyllt det svenska kulturlivet med.

Karin Thomasson menar att kulturen har en avgörande betydelse om Östersund ska nå sina mål för tillväxt:

– Vi siktar på att nå 70 000 invånare, en nivå som brukar räknas som avgörande för om en ort ska bli självförsörjande.

– Då måste vi kunna erbjuda ett brett och varierat kulturliv. Det är faktiskt en ren överlevnadsfråga om människor ska vilja bo här i framtiden.