Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag vill ingå i en bolagsstyrelse”

För Helena Engberg i Östersund kom regeringens erbjudande som ett brev på posten.

– Jag vill börja ta plats, säger hon.

Annons

Helena Engberg har en bakgrund som informationsstrateg inom Jämtlands läns landsting och informationschef för Östersunds sjukhus. Hon har också arbetat flera år som konsult inom pr och kommunikation.

Nu är hon en av 20 norrländska kvinnor som ingår i regeringens program att få fler kvinnor i landets bolagsstyrelser.

– Jag har valt det här programmet av två skäl. Rent egoistiskt vill jag lära mig mer som ledare och företagare. De första tre åren som företagare har varit fulla av hårt arbete. Nu känner jag att jag har landat i min roll som företagare. Vi har gått från två till fyra personer på företaget och nu vill jag lära mig mer om styrelsearbete för att så småningom ingå i en bolagsstyrelse, förklarar Helena Engberg.

Hon vill ta plats i rollen som företagare men lyfter även fram mentordelen.

– En mentor som ger mig hjälp och stöd och som ska fungera som bollplank ser jag verkligen fram emot, fortsätter hon.

Hon har valt en mentor från Sundsvall. Valet föll på Mona Kramer som driver bemannings- och rekryteringsföretaget Rutinera i Sundsvall. Hon sitter inne med en mångårig erfarenhet av ledarskap och företagande. Att valet föll på en mentor från Sundsvall hänger också ihop med att hon ville bredda sitt kontaktnät.

– Ett brett kontakt- och nätverk är en viktig ingrediens i rollen som företagare, slår hon fast.

Helenas drivkraft som företagare hittills har varit glädjen att få möta nöjda kunder.

– Jag har aldrig jobbat så mycket som jag gör som företagare, det är det bästa jag gjort. Periodvis är det pressande. Har vi tillräckligt med uppdrag att vi får ihop till löner, eller har vi för mycket att göra att vi inte hinner med att utföra ett gott jobb? Företagarrollen handlar om en svår balansgång, förklarar Helena.

Samtidigt uppskattar hon den snabba arbetsgången som egen företagare.

– Jobbet som informationsstrateg på landstingen var bra, men att gå från idé till resultat tog alltid så fruktansvärt lång tid. Här går processen så snabbt, dessutom får vi snabb återkoppling från kunden, säger hon.

Syftet med hela programmet är att få fler kvinnor i bolagsstyrelser. Hon tror själv att hon kan bidra i ett styrelsearbete med sin kommunikations- och varumärkeskompetens.

– Det är viktigt att inte bara ekonomin får spela roll. Sedan är det också viktigt att inte bara se företaget ur en 55-årig mans synvinkel.

När hon säger det kommer hon samtidigt på sig själv med att hennes företag består av fyra kvinnor.

– Hm, måste nog kvotera in en man i vår nya styrelse, säger hon leende.