Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill inte bo med min älskade om jag blir demenssjuk

Det har varit en debatt om huruvida äldre par ska få bo tillsammans i rum/lägenhet på äldre dagar tillsammans. Jag läste i aftonbladet om Arne som inte får bo tillsammans med sin Anna, som blivit dement och var tvungen att flytta till ett demensboende, hon var för sjuk för att bo hemma. Arne ville flytta med Anna dit, men är för frisk för att få bo där. Nu vill regeringen att det ska bli en lag så att alla äldre ska få bo tillsammans de sista åren i livet.

Jag jobbar som undersköterska på ett äldreboende i Åre kommun. På vårt boende har vi både demenssjuka och vanligt gamla människor, utan demens. Jag tycker att det är en självklarhet att gamla människor ska få bo tillsammans på äldreboenden om båda är relativt friska. Problemet uppstår om man drabbas av en demenssjukdom.

Det jag inte tror att människor tänkt på, är hur en dement person förändras i sin personlighet och i den sociala funktionen i samhället.

Jag skulle inte vilja att min man bodde på ett demensboende tillsammans med mig om jag blev dement, och han fortfarande var frisk. Det skulle för honom innebära ett ständigt vakande över mig, stunder som jag inte kände igen honom, kanske jag skulle kissa och bajsa på mig, jag kanske är så sjuk så jag skulle leka med min egen avföring …

Det skulle sluta med att min man blev så slut i sitt vårdande av mig att han inte skulle orka, tror jag.

Om jag fick välja så skulle min man inte behöva uppleva detta. Jag skulle säga tvärt nej att min älskade skulle bo med mig. Jag vill att min man ska komma ihåg mig som jag var, den han blev kär i och den han har levt med. Han får gärna komma och hälsa på mig, det innebär inte att han inte bryr sig om mig när jag blev sjuk, det innebär att jag som sjuk värnar om min integritet och självbild trots den sjukdom jag drabbats av.

Camilla Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel