Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Jag vill skildra Maths O Sundqvist så rättvist jag kan

/
  • Här på Frösöberget skulle Björntanden byggas. Stadsdel norr i bakgrunden skulle sätta sprätt på Östersund. Nu kommer Jens Ganman med ”Kungen av Jämtland” om Maths O Sundqvist.

Den enkle bondpojken från Kaxås jobbade sig upp till att bli miljardär och fick dansa med de tyngsta elefanterna.

Annons

Men när finanskrisen slog till rycktes mattan undan och hans fall blev det kanske hårdaste – blev han rentav lurad?

Eller var han bara en brutal kapitalist som spekulerade bort sig?

Bilderna av finansmannen Maths O Sundqvist har varit många och ofta motstridiga. Ömsom utmålas han som bygdens osjälviske välgörare och räddare, ömsom är han en samvetslös girigbuk och spekulant.

Det senaste året har han blivit rubrikernas man också i rikspressen och framställts som den som fällde jättebolaget Carnegie.

Nu kommer författaren, journalisten och ÖP-krönikören Jens Ganman med sin reportagebok ”Kungen av Jämtland” som Jamtli förlag ger ut nästa lördag.

Och den har redan föregåtts av rykten och hot om stämningar:

– Jo, snacket har pågått länge. Tyvärr utmålades den redan i våras som en skandalbok med feta avslöjanden av nyhetssajten realtid.nu.

– Men här finns inga feta avslöjanden och jag har inga avsikter att ”komma åt” Sundqvist. Jag vill skildra honom så rättvist jag kan, inte skandalisera.

Varken Sundqvist eller hans mångåriga medarbetare Helen Olausson har velat medverka i boken. Därför har Jens Ganman intervjuat människorna runt Sundqvist.

– Många har velat prata anonymt, andra inte alls. Och en del kan jag citera med namn. Jag är faktiskt förbluffad över både hur mycket skitprat jag fått höra om Maths och hur många som anser att han uteslutande är god.

– Jag har valt att slipa bort både det mest illasinnade och det okritiskt hyllande. Sanningen ligger väl som alltid någonstans mitt emellan.

Bland de som ändå uttalar sig med namn finns exempelvis miljardären Patrik Brummer, företagaren Bengt Mona, LT:s förre tidningschef Birger Ekerlid, tidigare LT-chefer som Peter Martinek och Torbjörn Jonsson, kommunalråden Jens Nilsson och Annsofie Andersson, moderaternas Pär Jönsson och många andra som haft med Sundqvist att göra.

Plus anonyma chefer och medarbetare som inte vill bli citerade och som berättar om en finansman med hårda och brutala nypor, om ibland bisarra sätt att behandla och närmast förnedra underlydande.

Människor som berättar hur de hotats med sparken för bagateller.

Men här finns också en rad personer som beskriver Maths O Sundqvist som en empatisk och omtänksam person, som utan synbart egenintresse ringer upp någon som blivit sjuk, som bryr sig om människor som har det svårt.

Jens Ganman beskriver den vitt spridda bilden av Sundqvist som Jämtlands räddare i nöden, miljardären som skulle fixa allt:

– Ett avgörande ögonblick för mig att skriva boken var en intervju där en busschaufför sa ungefär att ”Sundqvist, det är ju han som byggt upp hela Jämtland”.

– Jag bara studsade. Hur har den bilden uppstått? Vad har han faktiskt åstadkommit och hur ser jämtarna på honom – är bilden av guldgossen den gängse?

I boken vrider och vänder han på den frågan och ger en rad svar, varav ett handlar om jämtarnas syn på sig själva:

– Genom årtionden har jämtarna byggt upp en patologiskt dålig självbild. Man upplever sig förfördelad och misshandlad av storsvensken.

– Så kommer här en till synes vanlig kille från Kaxås. Genom smarta affärer blir han miljardär och umgås med Wallenberg och andra storfräsare. Och han ger jämten en revansch, han visar att vi kan, vi också.

Samtidigt menar Ganman att Sundqvist perfekt råkade fylla tomrummet sedan militären lämnat Östersund. På det övergivna I‑5 flyttade en stormrik entreprenör in och skulle skapa tillväxt och jobb.

Vilken kommunledning skulle kunna säga nej till sådant?

I samma veva överlät socialdemokraterna ägandet av den ständigt krisdrabbade LT till den ”gode” kapitalisten. Men även det blev ett stormigt kärleksförhållande.

”Jämtlands Berlusconi” kallades Sundqvist sedan han brutalt utmanövrerat LT:s förre chefredaktör Peter Swedenmark 2005, som tidigare hårt kritiserat Sundqvist som ägare.

En tydlig hämndaktion, där Sundqvist dock lyckades få stora delar av LT:s redaktion att stödja den aktionen.

Följden blev att Swedenmark började skriva i ärkerivalen ÖP och att LT raskt tappade i storleksordningen 5 000 prenumeranter.

Även om Sundqvist räddade LT från konkurs beskriver Jens Ganman en lång rad underliga missgrepp där new age-konsulter och branschovana chefer stövlade in och ville stöpa om tidningen.

En konsult föreslog att LT skulle börja med bilder i tidningen, kanske rentav rubriker...

Dåvarande vd:n lyckades skrämma bort tunga annonsörer, raden av misstag är lång, även om nuvarande chefen inte vill säga ett ont ord om Sundqvist till Ganman.

De flesta makthavare följs av rykten om kärleksaffärer, missbruk och oegentligheter, Jens Ganman har fått höra en rik flora:

– Snaskigheter av den sorten är i regel ointressant, dessutom har ingen kunnat bevisa ryktena, jag har försökt rensa texten från sådant.

Däremot återger han en rad mycket hårda omdömen om Sundqvist som ledare, hans sociala kompetens, hans kunnande - från personer som verkat i hans närhet.

En återkommande bild är att Sundqvist är en gambler, en man som spelade för högt och som förlorade. Som ursprungligen var oerhört försiktig i affärer, men som några år före kraschen blev allt mer riskbenägen – med lånade pengar.

Och när plötsligt kurserna dök på de hårt belånade aktierna, då stod Sundqvist där med Svarte Petter.

Varför räddades då inte Sundqvist av bankerna? Var han en katt bland hermelinerna, en utböling från landet, utan tillräckliga sociala nätverk? En som aldrig gått på Lundsberg och därför inte dög?

– Jag tror det spelade stor roll i slutändan. Om han hetat Wallenberg hade säkert andra skyddsmekanismer slagit in. Då kanske Mats O Sundqvist fortfarande varit mångmiljardär.

– Nu spekulerade han för hårt och förlorade. Och de stora skyddsnäten saknades.

– Samtidigt vet vi att han fick behålla i storleksordningen 20 miljoner, något en vanlig villa- ägare som misskött sina lån aldrig skulle vara i närheten av. Så nog fick han en redig fallskärm i slutändan, säger Jens Ganman.

Räknar du med att bli stämd?

– Jag är beredd på allt. Om någon enstaka siffra blivit fel kommer man förstås att fokusera på den och ifrågasätta all min trovärdighet.

– Men poängen är att försöka skildra och begripa hur någon på en och samma gång kunnat framställas som allt från Robin Hood, påskharen och Gud till en italiensk don, jultomten och en hänsynslös ångvält.

Läs ett exklusivt utdrag ur Jens Ganmans bok ”Kungen av Jämtland” i ÖP:s Lördags-bilaga i dag

Annons