Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag ville belysa Europas roll

Poängen i mitt inlägg "Europa måste inse sin roll i Mellanöstern" (Åsikter 7 augusti) är att Europa har en skuld och ett ansvar för konflikten mellan Israel och Palestina.

På Fredriks Näsbergs fråga hur konflikten ska lösas är mitt svar att jag inte vet. Men ett steg på vägen mot fred och försoning är att Europa genom EU tar ett kollektivt ansvar för Förintelsens offer och konsekvenser.

Det handlar om 6 miljoner människors liv, 6 miljoner som miste sina liv på grund av sin etniska tillhörighet. De var judar.

Jag tror att du Fredrik, liksom jag, är djupt rörd av denna skam mot det judiska folket. Det vi lätt glömmer är att i följderna av Förintelsen har palestinier hamnat i kläm.

Staten Israel bildades efter Andra världskriget för att bli en fristad för judar. Vare sig det skedde genom FN-resolution eller av annan kraft erkändes landet av många länder. Vad som hade skett under Förintelsen påskyndade världssamfundets vilja att stödja den nya staten. Redan 1949 kom Israel med i FN.

Det jag vill belysa är inte Israels, Palestinas eller arabvärldens fel och brister i konflikten. Jag vill belysa Europas roll. Jag tror inte att vi är färdiga med försoningsprocessen.

Visst fick judarna en möjlig fristad från antisemitism genom det nya hemlandet. Men priset för den fristaden var att palestinier kom i kläm. Där tror jag att Europa ännu kan göra skillnad.

Det trauma som Förintelsen innebar tar generationer att bearbeta. Vi är inte klara med det. Det budskapet vill jag lyfta fram.

Calle Wahlström

kyrkoherde i Offerdal och Alsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel