Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag visste inte att man kunde göra såhär"

Har du någon gång velat ändra på något i samhället men inte orkat eller vetat hur du ska gå tillväga? 9-åriga Tilde Blomé har svaren.

Hon skrev nämligen ett medborgarförslag och skickade in till politikerna. Nu har hennes förslag blivit verklighet.

När ett barn som går på fritids får ett småsyskon, får inte barnet längre gå kvar på fritids. Så ser reglerna ut just nu. Men i höst blir det andra bullar. Då har fritidsbarn rätt till sin plats även när de får syskon. Och detta tack vare Tilde Blomé från Östersund.

I mars förra året fick hon en lillebror och var inte längre berättigad att gå på fritids. Det gjorde henne ledsen, så med hjälp av sin mamma Helens hjälp skrev hon ett mejl till Björn Sandal.

– När Tilde sa att hon ville gå på fritids förklarade jag att det inte är jag som bestämmer, utan att det är politikerna. Så vi bestämde att vi skulle skriva till dem, säger Tildes mamma Helen Bohm.

"Först tyckte jag att det verkade skönt att gå hem tidigt, men sen blev jag jätteledsen. På fritids gjorde de en massa saker som jag inte fick vara med på..." skrev Tilde bland annat i mejlet till barn- och utbildningsnämndens ordförande.

I början av juni deltog Tilde och Helen på barn- och utbildningsnämndens möte när frågan togs upp.

– Det var roligt att se hur dom arbetade med saker som skickades in, minns Tilde.

Förrförra veckan kom svaret att politikerna hade röstat ja till förslaget. Så från och med läsårsstart hösten 2014 får barn mellan 6–9 år, vars föräldrar är föräldralediga för ett yngre syskon, rätt att nyttja fritidshemsplats i upp till 10 timmar per vecka. Dock inte under loven.

– Det känns jätte-, jätteroligt. Jag visste inte att man kunde göra såhär, säger Tilde.

Tilde själv kommer inte kunna använda sig av den nya bestämmelsen, men är glad ändå.

– Jag är 9 år så jag ska sluta på fritids, men andra barn kan ju använda det här nu.