Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jagade iväg varg från kohagen

Sent i fredags kväll fick Patrik Agerberg ett olustigt telefonsamtal. "Du har en varg i kohagen", berättade hans granne.
– Jag kastade mig ut och upp på fyrhjulingen i en jädrans fart, säger Patrik.

Det var vid halv elva tiden som Patrik Agerberg tvingades ut för att skydda sina kor. Grannen som ringde berättade att vargen hade varit i hagen en gång tidigare under kvällen, men att korna då grupperat ihop sig och jagat bort den. Men nu hade den återvänt.

– När jag kommer fram ser jag hur vargen står i ett hörn i hagen. Den tittar upp på mig men är ganska nonchalant. Då tar jag fart i riktning mot vargen och jagar ut den ur hagen.

För att tydligt markera mot vargen att den inte är välkommen i byn fortsätter han att köra efter den tills den ger sig av in i skogen en bit bort.

– Det är otroligt vilka snabba djur de är, vilken fart. Som närmast var jag kanske 15–20 meter.

Patrik Agerberg driver sedan några år tillbaka företaget Fjöset utveckling AB som bland annat äger köttkor. Den här tiden på året går det många kalvar i hagarna.

– Det är inte så kul att ha varg så nära främst med tanke på kalvar och hundar. Och just att vargen går mitt i byn; man vill ju kunna skydda sina tamdjur, säger han.

Vargspår såg Patrik för några år sedan inte så långt från Myckelåsen, men det här var första gången han hade närkontakt med en levande varg.

– Jag kollar till djuren varje morgon, och efter det här kollar jag extra noga efter spår för att se om vargen är kvar i området. Jag har hittat spår både på väg härifrån och tillbaka, så man vet ju inte.

Läs mer:

GPS ska varna för Varg

Varg har synat Storsjö kapell nattetid

Oro för varg i Storsjö kapell

Vargen som satte skräck är död

Skabbig varg nallade älgskalle från garage