Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägare straffas för fällda älgar– får böta till staten

En man i 60-årsåldern i Bergs kommun döms att betala totalt över 16 000 kronor för att ha skjutit två vuxna älgar i stället för två älgkalvar som han fått tilldelat.

Länsstyrelsen beslutade åren 2015 och 2016 att mannen skulle få skjuta en älgkalv i sitt jaktområde. Mannen fällde dock ett vuxet djur respektive år, vilket han anmälde till till länsstyrelsen.

När han fick beslut om att han måste betala särskild avgift på 7 000 kronor per fällt djur motsatte han sig kraven. Enligt honom hade länsstyrelsen räknat fel både på jaktområdets storlek och på reproduktionstalet för jakt. Enligt hans beräkningar hade han rätt att skjuta en vuxen älg.

Ärendet om de skjutna älgarna har behandlats i en rad instanser.

Mannen överklagade besluten om straffavgifterna, men förvaltningsrätten gav länsstyrelsen rätt. Det skedde 2015. Därefter tog både kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen beslut om att inte pröva överklagandena.

Nu har tingsrätten i Östersund behandlat ärendet och rätten finner att länsstyrelsens beslut om avgifterna har vunnit laga kraft. Tingsrätten beslutar att mannen ska betala 7 000 kronor per fällt djur samt rättegångskostnader, vilket totalt blir drygt 16 000 kronor.

Läs andra nyheter:

 Efter branden på sågverket i natt: "Vi kollar på vad som går att förbättra för att göra det ännu säkrare"

Räddningstjänsten fick rycka ut två gånger på samma brand på Gällö såg

Endast tre av åtta kommuner i länet köper julklappar till sina anställda – HR-chef: "Viktigt att visa uppskattning"

Två män hamnade i slagsmål med varandra i Åkersjön

...

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app