Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet bojkottar Vargsymposiet

Svenska Jägareförbundet bojkottar Vargsymposiet i Vålådalen.

– Det är lite trist, men symposiet kommer inte direkt att tömmas på jägare, men de representerar inte Jägareförbundet, säger Mats Ericsson.

Han arrangerar tillsammans med sin fru Karin symposiet som firar 21 år i mars. Jägareförbundets rovdjurstalesman Gunnar Glöersen har offentligt deklarerat att det är en bojkott på gång i år. Ingen från Jägarförbundet kommer att delta.

Han menar att symposiet bara besöks av "rovdjurskramare" och att det som är tanken med mötet, dialog, inte är meningsfullt.

"När det hela startade för 20 år sedan i Gillhov var det en brokig skara människor som träffades. Alla intressegrupper var representerade. Med åren fick symposiet en allt större slagsida till förmån för "den rätta åsikten", fler rovdjur", skriver han på sin blogg.

– Alla kommer inte varje år så det hade ju varit lätt för Jägarförbundet att bara avstå. Jag har hört av dem att det inte är programmet de har synpunkter på utan hela situationen. Det tycker inte att det är värt att diskutera meningsfullt med motståndare utan vill koncentrera sin kraft på rättsprocesser, säger Mats Ericsson i Vallbo.

Han säger att det ändå kommer många jägare till symposiet. Naturbevakare och många andra är jägare.

Symposierna började för 21 år sedan i Gillhov för att det var hårda motsättningar och hårda ord mellan rovdjursförespråkare och motståndare. Syftet med mötena var att alla skulle kunna prata med varandra.

– Jag upplever att motsättningarna har ökat och att vi är tillbaka där vi började, men jag tror fortfarande att dialog är nödvändig, säger Mats Ericsson.

I år kommer det att bli mycket björn på programmet. Mattias Johansson från miljödepartementet kommer liksom forskare. Som alltid är symposiet öppet för alla.

Gunnar Glöersen skriver på sin blogg att det förr var möjligt att påverka framtida beslut genom att prata med rätt personer på symposiet. Därför var det meningsfullt att avsätta tre dagar.

– Jag tror att Jägarförbundet är frustrerade över att naturvårdsorganisationerna överklagar beslut, det handlar om licensjakten och EU-frågan, säger Mats Ericsson.

På Vargsymposiet brukar vargens status redovisas. Tandsjöreviret har i vinter sex vargar, vilket visar att föräldraparet fick en kull i fjol. Fem av dem är märkta.