Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet tror att skyttarna blivit bättre

I Härjedalen har det inte skadeskjutits någon björn under årets björnjakt.
– Jag skulle tro att skyttarna blivit bättre med tiden, säger Kjell Tjärnås på Jägareförbundet.

Annons

Område 1b i Jämtland blev tilldelat 20 björnar av länsstyrelsen vid årets björnjakt. Det är området sydöst om E14. Där ingår den jaktvårdkrets i Härjedalen, som Kjell Tjärnås är ordförande i.

– På tio dagar var det slutskjutet på vårt område i år, säger han.

Han skulle gärna ha sett att de fått fler björnar tilldelade, men säger samtidigt att det varit få björnar i hans område i år.

– Det är inte bra med för hög tilldelning heller, så man skjuter sönder björnstammen.

Anledningen till att det inte skadeskjutits några björnar i år tror han beror på att jägarna och hundarna har tränat upp sig. Men även för att Jägarförbundet försökt få folk att tänka till innan de avlossar sina skott.

– Det är bra om jägarna har omdöme. Att de avstår från ett skott i stället för att skadeskjuta, säger han, och tillägger:

– Vi uppmanar till att man ska skjuta riktiga sidoskott på björn som står stilla. Inte på björnar som springer fort. Man måste vara helt säker innan man skjuter.

Mer om björnjakt:

Åteljakten ingen framgång

Här kan du se var björnarna fällts