Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet tror att skyttarna blivit bättre

I Härjedalen har det inte skadeskjutits någon björn under årets björnjakt.
– Jag skulle tro att skyttarna blivit bättre med tiden, säger Kjell Tjärnås på Jägareförbundet.

Område 1b i Jämtland blev tilldelat 20 björnar av länsstyrelsen vid årets björnjakt. Det är området sydöst om E14. Där ingår den jaktvårdkrets i Härjedalen, som Kjell Tjärnås är ordförande i.

– På tio dagar var det slutskjutet på vårt område i år, säger han.

Han skulle gärna ha sett att de fått fler björnar tilldelade, men säger samtidigt att det varit få björnar i hans område i år.

– Det är inte bra med för hög tilldelning heller, så man skjuter sönder björnstammen.

Anledningen till att det inte skadeskjutits några björnar i år tror han beror på att jägarna och hundarna har tränat upp sig. Men även för att Jägarförbundet försökt få folk att tänka till innan de avlossar sina skott.

– Det är bra om jägarna har omdöme. Att de avstår från ett skott i stället för att skadeskjuta, säger han, och tillägger:

– Vi uppmanar till att man ska skjuta riktiga sidoskott på björn som står stilla. Inte på björnar som springer fort. Man måste vara helt säker innan man skjuter.

Mer om björnjakt:

Åteljakten ingen framgång

Här kan du se var björnarna fällts