Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet vill ha förlängd lodjursjakt

Jägareförbundet Mitt Norrland vill ha förlängd jakttid på lodjur i Jämtlands län. Och dessutom utökad tilldelning i Krokom och Åre.

Förbundet har ansökt om att jakttiden ska förlängas till 15 april och skyddsjakt på ytterligare åtta lodjur i Åre kommun och Krokoms kommun.
En ansökan om utökad skyddsjakt på fyra lodjur inom kommunerna Östersund, Ragunda, Bräcke och Berg har tidigare gjorts.
Enligt inventeringarna som genomfördes vintern 2007/2008 fanns det 300–350 lodjur i Jämtlands län. Vinterns inventeringar visar preliminärt att antalet lodjur ligger kvar på samma nivå.
Jägareförbundet Mitt Norrland hävdar att det finns 100–150 för många lodjur i länet jämfört med den satta målnivån. Och deras förslag är att lodjursstammen ska minskas på fyra års sikt till de nivåer som anges i länsstyrelsens förvaltningsplan.
Årets lodjursjakt har gått bra i Åre, Krokom, Östersund, Ragunda, Bräcke och Berg där de tilldelade kvoterna fylldes snabbt.
Däremot har de svåra snöförhållandena lett till att endast 3 lodjur (11 tilldelade) fällts i Strömsund och 14 (24) i Härjedalen.