Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarnas ordförande måste ta strid för vargjakten

Det blev som väntat inget av med årets vargjakt. Redan den låga tilldelningen skvallrade om att det inte fanns några ambitioner från myndigheternas sida att decimera stammen. Nu gäller det för Jägarnas Riksförbund, JRF, att bekänna färg.

Annons

Det är ingen tvekan om var medlemmarna står i vargfrågan. Vid flera förbundsstämmor i rad har vi hört nej till frilevande varg i Sverige.

Vår förbundsordförande kör sitt eget race och låter JRF stå med i Vargkommitténs betänkande som en av de organisationer som säger ja till en vargstam med gynnsam bevarandestatus. Det är dubbla budskap.

Antalet vargar ökar varje år med stort antal och i dag har den blivit en plåga för stora delar av landsbygdsbefolkningen i Mellansverige. Några, främst stadsbor långt från problemet, applåderar detta medan andra tvår sina händer och lider.

Bland de politiska partierna finns det ingen som tycker det är mödan värt att sätta ner foten. De flesta rösterna fiskar man ju ändå i städerna. Detta har gjort att landsbygdens folk sitter som gisslan i ett drama de inte kan påverka.

Många har ställt sitt hopp till Centern, men när de bytte namn från Bondepartiet bytte de också målgrupp till sina anhängare.

Detta märks tydligt i JRF där jag är förste vice förbundsordförande. Flera i ledningen är centerpartister och LRF:are och lika ointresserade av landsbygdens folk och näringar som Centern är.

I dag för partiet en tynande tillvaro har övergått från att vara ett parti till att vara en partikel.

Centern är herre över jakten, viltvården och regleringen av rovdjursstammarna, men har inte åstadkommit något för att lösa problemet med den galopperande vargstammen. Vansinnet med vargen fortsätter i oförminskad takt.

Jägarorganisationerna har heller inte åstadkommit något mera än att lägga beslag på miljoner i bidrag.

Vilket politiskt parti värnar jägarna, renskötarna, fårfarmarna, hästägarna, skogsbrukarna och fäbodbrukarna? Vilket politiskt parti ägnar hundägare, föräldrar och andra trygghetstörstande en tanke? Tyvärr är svaret – ingen.

Det här är ett problem, även om stadsborna inte förstår, och från de politiska partierna tar man aldrig i problemet. Tystnaden är kompakt.

Lika tyst är det från jägarorganisationerna som hellre värnar sina allmänna uppdrag än sina medlemmar. Från JRF:s ordförande har vi inte hört något enda uttalande, inte en debattartikel, och det är en gåta att medlemmarna accepterar det dubbla budskapet och frånvaron av protester.

Jag uppmanar nu vår förbundsordförande Solveig Larsson att ta sig upp på barrikaden och med alla medel slåss för det som våra två senaste stämmor beslutat.

Jag uppmanar också de politiska partier som vill ha landsbygdsbefolkningens röster att göra samma sak.

Bengt Bixo, 1:e vice ordförande JRF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel