Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JAKT eller BÄR?

måttet rågat både en och två gånger. Med den inställningen från jägarhåll är det inte underligt att många drar sig för att gå ut i skogen under älgjakten. Kan inte jägarna se skillnad på djur och folk, så är det bäst att de ställer ifrån sig bössan för gott!

Flera jägare har sagt att rovdjuren är för många och tar maten ifrån dem. Nu håller inte det argumentet längre, så då ger de sig på bärplockarna! Mycket lågt!

Älgkött är ju så nyttigt men tänk det är bär också. Roligt och billigt att plocka bär är det också samt en dag ute i naturen sätter även vi icke- jägare värde på. Men vi kanske ska begränsa oss till att vandra i stadsparken!

kommersiell bärplockning man vänder sig mot. Vilket är fullt förståeligt. Det är en första klassens våldtäkt på såväl allemansrätt som markägare. Privata markägares vägar förstörs. Avfall både lämnas på backen och hängs upp i träden för att de skall veta vart de varit samt inte varit och plockat. Jag var på flertalet marker ifjol där det såg rent ut sagt horribelt ut där de huserat, främst mot kusten, men även här i inlandet.

Äger eller arrenderar man mark där kommersiell bärplockning förekommer är det totalt omöjligt att bedriva jakt där. En rätt som man som markägare har! Att sabotera jakt är brottsligt och sabotage är just det det är frågan om.

Observera nu, jag poängterar detta, att jag inte skriver om ”normal” bärplockning utan enbart om den kommersiella varianten där busslaster med människor körs till skogs. En bärplockarfamilj här och där stör inte jakten det allra minsta och det är bara trevlig att träffa på dessa i skogen och ta en liten pratstund tillsammans, det som sakfrågan berör är något helt annat.

Meningen: ”bärplockare riskerar att bli skjutna, det går inte att jaga” är oerhört klumpig och tyder just på att det är LRF och inte SVJF (eller annan jägarorganisation) som yttrat sig i frågan. Vet man inte vad man skjuter på ska man inte skjuta. Vet man inte vart kulan tar vägen efter skottet ska man heller inte skjuta (kulfång kallas det). Mycket enkel matematik. Jag tycker att den som yttrat denna mening från första början bör ta sig en allvarlig fundering på sin egen förmåga samt sitt jaktlags säkerhetsbestämmelser, för någonstans brister det å det grövsta om man ens tänker tanken.

naturfolk samt bärplockare har alltid kunnat samsas. Vad är det för tokigheter som LRF går ut med? Jag har varit mer bekymrad över att få möta en björn eller en argsint älg, än att bli skjuten av en argsint älgjägare.

Dessutom så brukar jag fråga jaktledare om säsong för älgjakt korsar bärperioderna – om det är fritt att få plocka utan att störa jaktlag. Älgjakten brukar dessutom ske en tid på dygnet som inte alltid passar för bärplockare och älgjakten sker oftast tidigt från morgonen. Och tidigt på morgonen, så har bären för mycket dagg på sig och blir svårplockade.

Kanske kan tiderna på dygnet diskuteras att bärplockare inte går ut för tidigt från morgonen.

att kräva legitimation av den bärplockande för kontroll att detta objekt, människan, inte avser att plocka kommersiellt?

Kräv att jägaren ska bära foton som visar skillnad mellan människor, djur och bärplockare om geväret är laddat!

Drabant eller en buss med bärplockare inrullandes i jaktområdet under pågående jakt är en hyfsad intressekonflikt.

u så att lingonsäsongen och älgjakten tidsmässigt sammanfaller.Trots den kommersiella bärplockningen,som vi måste ha för att det ska finnas någon sylt att köpa,så finns det massvis med oplockade bär kvar. Är det inte ett slöseri att inte ta reda på det man kan?

Plockar mina egna bär och får då miljömässig god sylt utan tillsatser.

Finns det inga avtal mellan kommersiella bärföretag och markägare?

Det måste väl finnas marker där älgjakt inte förekommer? Dit kan då bärföretagen hänvisas.

LRF:s motion är så horribel som något kan vara. Den ökar bara motsättningar mellan olika intressegrupper. Törs inte ens tänka tanken på hur fortsättningen ser ut, om den antas.

Upp med fler vägbommar, inte för jaktens skull utan för naturens.

: ”Finns det inga avtal mellan kommersiella bärföretag och markägare?”

I de flesta fall är inte markägare eller andra intressen ens tillfrågade. Här handlar det om extremt utnyttjande av allemansrätten. Är ju även så att bärplockares ”bostäder” ofta blir någon gräsplätt eller p-ficka att sätta upp ett litet tält på under bärsäsongen. Camping kostar pengar.

Jag har absolut ingenting emot att bären plockas ur skogen men kom för bövelen överens med byssfolket.

Två år på raken har jag kommit ”för sent” till den hjortronrika myr som farfar visade mig långt ifrån allmän väg på egen mark.

Vet självklart inte om det var professionella bärplockare eller någon från grannbyn. Trist är det i alla fall. Och bommen känns som en vettig investering.

För något decennium sedan hade vi problem med att lastbilar med renar körde ut på privata vägar i skydd av mörkret utan någon kontakt med de lokala.

Nu sker det under ordnade former i samsyn med markägare och jägare.

Men vilka ska man diskutera med angående bärplockningen?