Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten är slut – här sköts björnarna

Åteljakten blev inte den framgång som vissa jägare hoppats.
Karta: Här kan du se var björnarna fällts

– Vad jag vet har inte en enda björn skjutits i länet i samband med åtel, säger Mikael Wallén, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östersund.

Men han tror också att det kan ta en längre tid att åtla in ett område och att effekterna av utlagd åtel kan ta längre tid att uppnå.

– Dessutom kan det vara så att björnen går fram till åteln nattettid, och nattetid är det inte är tillåtet att skjuta björn, förklarar Wallén.

Totalt sett har tillgången på björn i länet minskat med sju procent årligen sen 2008.

– Vi är nu nära det uppsatta målet om 650 björnar i länet. Minskningen är störst i Strömsund och Härjedalen, men samtidigt har antalet björn ökat något i de centrala delarna av länet, säger Wallén som hoppas kunna få ett säkrare grepp om antalet björnar redan nästa år, detta genom en ny spillningsinventering.

– Det hoppas jag vi kan få genomföra nästa sommar då björnarna åter börjar käka bär och spillningen är mer omfattande, säger Wallén.

Nu på morgonen fälldes den sista av de 60 björnar som fick fällas under årets jakt. Därmed är jakten avlyst.

Här kan du se var björnarna fällts

Mer om björnjakt:

Jägareförbundet tror att skyttarna blivit bättre