Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten en knäckfråga inför möjlig nationalpark i länet

Finns det förutsättningar för Sveriges största nationalpark i området Vålådalen-Sylarna-Helags?
Staten lyssnar nu lyhört med berörd ortsbefolkning och en knäckfråga är tydlig: jakten inom nationalparkgränsen.

Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelsen forsätter sin rundresa till de bygder som berörs av planerna på en ny nationalpark i området Vålådalen-Sylarna-Helags. Ett område drygt 200 000 hektar stort, något större än nationalparken Padjelanta, som i dag är Sveriges till ytan största.

Myndigheterna kallar sina sammankomster för dialogmöten och tanken är att alla som berörs av nationalparksplanerna ska få möjlighet att göra sig hörda. Synpunkter, åsikter och kunskaper samlas. På onsdagskvällen var det fjällbyn Ånns tur att få besök.

– Vi arbetar nu med förberedande arbete inför ett bildande av en nationalpark, säger Anna von Sydow, nationalparkssamordnare vid Naturvårdsverket och på plats i Ånn under gårdagskvällen.

Bildandet av en ny nationalpark är en lång process.

– I slutet av 2017 ska vi kunna ta ett avgörande beslut om vi väljer att gå vidare med ett förslag om en ny nationalpark. Men det är en ganska optimistisk plan, säger Anna von Sydow.

– Efter det tar det minst mellan två till tre år innan allt är färdigt.

Vilka knäckfrågor är svårast att lösa?

– En av knutarna är jakten. Här kanske vi behöver jobba som mest. Sedan är det nog turismen kontra rennäringen som måste belysas djupare.

Och visst diskutrerades jakten under dialogkvällen i Ånn även om länsstyrelsen och Naturvårdsverket betonade att utredningsarbetet kring just jakten inte startat ännu.

Ortsbefolkningens och lokala entreprenörers möjligheter och rättigheter i en framtida nationalpark är också central.

– Det finns jättemånga intressenter i det här området och ingen vill få sina rättigheter begränsade. Men alla är rädda för att det ska bli så,säger Ulf Olofsson, Duved, i en kort och koncis sammanfattning av mångas oro.

Men någon direkt irriterad stämning över nationalparksplanerna märktes inte av i Ånn. Det var det å andra sidan vid motsvarande sammankomst i Ljungdalen i mitten av november i fjol.

Det var i första hand oro inför inskränkningar i skotertrafiken som skrämde härjedalingarna.

Vi känner oss helt överkörda. Vi trodde vi skulle få ställa våra frågor. I stället försökte man få oss att delta i arbetet för en nationalpark. Att vi är missnöjda är bara förnamnet. Det är uppenbart att länsstyrelsen till varje pris vill att vi ska gå med på en nationalpark. Nu kommer vi att organisera oss och starta en förening för att driva våra frågor, sa en mycket besviken John Regouw, ordförande i Ljungdalens snöskoterklubb och Kesudalens samfällighet till Östersunds-posten efter mötet.

– Skoterturismen betyder allt för Ljungdalen som det är i dag. Vi har nyligen inlett ett samarbete med Funäsdalen för att förbättra möjligheterna för skoterturisterna att åka i området. En nationalpark skulle innebära ett dråpslag för skoterturismen, fortsatte Regouw.

En nationalpark i området Vålådalen-Sylarna-Helags är ett av de fem prioriterade områden som Naturvårdsverket har med i sin genomförandeplan för 2015-2020.

Läs mer från Åre komun:

Här vill Pigge Werkelin bygga 80 nya bostäder i Duved

Skistar vill bygga ny restaurang i Åre

Kallbygden mobiliserar för strid om Skogsbygården

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Följ oss på Twitter här.