Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på mark till Attefallshusen – därför är det så svårt att hitta plats för stugorna

Nu byggs de första Attefallshusen i Östersund och fortfarande vet ingen var de flesta ska stå eller vem som ska bo i dem. Problemet började när kommunala Östersundshem berättade att de ville hyra ut dem till asylsökande.

Annons

Följetongen Attefallshusen fortsätter.

Det som i vintras presenterades som en plan på 100 små nybyggda stugor utspridda i grupper runt om i Östersund, avsedda för nyanlända, långtidsarbetslösa ungdomar samt studenter, visade sig efter ett tag vara ganska komplicerat.

– Vi utgick tidigare från att husen var till för bostadssökande och därför skulle uppfylla ett kommunalt behov, men när vi fick information om att Östersundshem vill hyra ut dem till Migrationsverket och göra en affär på det då vill inte vi vara med och lösa det med kommunal mark. Särskilt när de ville ställa husen på parkmark blev det här än viktigare, säger Florian Stamm (MP), ordförande i miljö– och samhällsnämnden.

Så när Östersundshem var mitt i processen med att söka bygglov och börja bygga de 100 stugorna, fick de beskedet att de fick hålla till godo med sin egen mark. Och bortsett från platsen där de första husen har börjat byggas drogs alla ansökningar tillbaka.

Senaste veckan har därför personalen på Östersundshem åkt runt och letat tomma ytor på bolagets egen mark. Och eftersom Rikshem nyligen köpt stora fastighetsbestånd, hela Torvallaområdet till exempel, så finns det inte så mycket kvar.

Nu har i alla fall två nya platser hittats vid sidan om den plats där de första tio stugorna redan har börjat byggas ,på ”Blomstergården” intill ÖSK–vägen. Där vill för övrigt Östersundshem sätta upp ytterligare tio hus. Det blir totalt 20 av de 100 som är beställda.

De två nya ställena är på Solliden bakom de rosa punkthusen, mycket nära Remonthagens gavel mot centrum. Där vill Östersundshem sätta upp fyra Attefallshus. Den andra platsen är ett litet hörn på Önevägen 188 i Valla där ansökan gäller sex hus.

Det betyder att mark för ytterligare 70 hus behöver hittas före 1 oktober som är Östersundshems egen tidsgräns.

Vem som ska bo i dem är fortfarande oklart.

Anders Wennerberg, Östersunds kommundirektör, säger att det blev tydligt i vintras att Östersundhem planerade att hyra ut stugorna till asylsökande i Migrationsverkets regi. Tack vare att kommunen protesterade blev också andra hyresgäster målgruppen.

– Vi sa att vi också ville vara med. Vi har ju fördelningstal med kommunplacerade nyanlända där vi ska ta emot 107 stycken i år. Det kan vara kvotflyktingar och de måste vi förse med bostad men det kan också vara andra, de från hvb–hemmen som är för gamla att bo kvar, dem har vi också ansvar för, säger han.

Nu förhandlar Östersundshem med både kommunen och Migrationsverket. Att inte fortsätta med ursprungsplanerna är inte aktuellt enligt Tord Andnor, styrelseordförande i Östersundshem. Men hur fördelningen blir är inte klar.

– Vad det sedan är för status på flyktingarna vet inte jag. Vi skulle bygga snabbare och mer och hjälpa till i de ökade flyktingströmmarna, så var det sagt. På tisdag kommer styrelsen att få en grundlig genomgång av läget.

Fotnot: Bygglovsansökningarna för Attefallshusen är tidsbegränsade och gäller för fem år.

Läs också:

Östersundshem köper in 100 Attefallshus

Här kan det bli fler Attefallshus

Inga Attefallshus i Österängsparken