Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten ska skötas av ortsbefolkningen

Annons

Svar på "Så viktig är jakten för oss", Åsikter 26 juli.

Du har en del bra meningar, Eva Hellstrand (C), men är diffus i frågan om hur lokalbefolkningen ska få förtur till jakten. Det gäller inte bara den statliga fjälljakten, utan all jakt.

Jag håller med den som föreslår att all jakt ska i första hand skötas av ortsbefolkningen. Detta bör kunna styras av länsstyrelsen.

Alla jaktkortsavgifter går till ett konto för reparation av betesskador. Det får inte vara som nu att penningstinna köper jakten med betalning "svart". Man förstör och gör det omöjligt för ortsbefolkningen som så väl behöver denna förmån i förhållande till jägare som inte ens är från länet.

Vad sägs om dem som har resurser, landar med dyra privatflygplan på Frösön, parkerar planen och hyr en helikopter för att komma åt några ripor under några dagar? När jakten och festandet är slut då har riporna surnat och i många fall hamnar de i soptunnor innan hemfärd med privatplanet.

Svårt att säga vad dessa få ripor kostar, men det rör sig om många tiotusentals kronor per styck. Detta måste det bli slut på, det är ortsbefolkningen som behöver förmånen att jaga, till ett lågt pris.

Vi måste gynna allt som leder till att det är lockande att bo i inlandet. Gynna lokalproducerat, sluta med handeln som gynnar kustnära verksamheter som Birsta.

Det behövs krafttag från ett parti med tyngd, gärna över partigränserna. Eller varför inte låta förståndet bestämma?

FFJ/SD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel