Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakthundar problemdjur för vargen

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på varg som under hösten angripit och dödat tre jakthundar i Haveröreviret på gränsen mellan Gävleborg, Jämtland och Västernorrland.

Vargarna i reviret ses av länsstyrelsen som problemindivider och "särskilt skadebenägna" när de angripit jakthundar i sitt revir.

Men problembilden är egentligen den omvända. Vargarna ser i sitt revir inträngande jakthundar som problemdjur, och de har tagit itu med det på vargars naturliga vis.

Vargar hävdar sitt revir mot alla inkräktande hunddjur och det gör vargarna med nödvändighet. Andra hunddjur reviret uppfattas av vargarna som ett hot mot familjebildningen.

I Haveröreviret har två jakthundar tidigare vargdödats under hösten. Man har ändå tagit risken att släppa jakthunden lös i vargskogen, med en tragisk utgång som följd.

När man av den anledningen begär skyddsjakt på varg, visar man bristande respekt för vilda rovdjurs naturliga beteende.

Beviljandet av skyddsjakten visar på en häpnadsväckande oförmåga hos myndigheten att se det verkliga problemet, när myndigheten inte kan se någon "annan lämplig lösning", som det uttrycks i skyddsjaktsbeslutet.

Yvonne och Uffe Stridsberg, naturvänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel