Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktlagsutredningen läggs ner

Det blir ingen ny jaktlagstiftning.
– De pengarna finns inte i dag, säger landsbygdsministern.

Sedan sommaren 2012 har Håkan Larsson haft uppdraget att bland annat göra en översyn av jaktlagstiftningen. Hittills har han lämnat i från sig två delbetänkanden. Men vid torsdagens regeringssammanträde beslutades det att avsluta arbetet i förtid. Orsaken till detta är, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), att man inte har råd.

– Det är ett mastodontuppdrag som innebär att ett hundratal lagar som ska ses över. Det innebär att vi måste bygga upp en organisation med mycket hög juridisk kompetens. Alliansbudgeten vann ju och det innebär att det är 200 miljoner mindre till regeringskansliet, så pengarna finns inte till att bedriva den stora delen, säger han.

– Regeringen har ju fått lägga ner en massa utredningar på grund av det här. Vi måste se över alla utgifter som finns.

Den nuvarande jaktlagsstiftningen beskrivs som ett lapptäcke av föråldrade lagar, som enligt Håkan Larsson behöver förnyas. Något som det tidigare funnits en politisk enighet omkring.

– Jag beklagar det eftersom svensk jakt behöver en ny lagstiftning. Vi behöver en lagstiftning som är anpassad till hur det ser ut i dag. Nu skjuts det på framtiden, säger han.

Behövs det inte en ny lagstiftning?

– Jo det behövs det, men just nu kan vi inte göra det när det inte finns ett budgetutrymme, säger Sven-Erik Bucht.

De betänkanden som Håkan Larsson presenterat tidigare kommer däremot inte att skrotas. Det har föreslagits en ny Viltmyndighet, som eventuellt kan förläggas till Östersund, och förslag som behandlar utfordring, undantag från kameraövervakningslagen och arrendatorers jakträtt. Sven-Erik Bucht kan inte lämna besked om vilka förslag de kommer driva och hur tidsplanen ser ut.

Ett konkret förslag lovar han. Det kommer komma en förändring av fjälljakten. Ett återgående till hur den bedrevs tidigare, innan den förändrades av den förra regeringen.

För Håkan Larsson kom beskedet som en överraskning, även om han fick en föraning innan jul.

– Jag har inte hört någon kritik mot själva utredningen. Inget som har framförts till mig i alla fall.

Vad får det här för konsekvenser för dig?

– Det innebär att jag får tid över till att göra lite annat. Jag är ju på väg att bli pensionär, men jag vill ju alltid hålla på med någonting.

Läs mer:

Larsson (C) bakom förslag till ny myndighet

Ny myndighet kan hamna i Östersund