Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktstrid i Berg

Diskriminerar Bergs kommun andra jägarförbund i sin jaktpolicy? Den frågan ställs nu i en jakttvist som seglat upp där Jägarnas Riksförbund känner sig åsidosatt.

Upprinnelsen till att frågan nu ställts på sin spets är att kommunen i sin jaktpolicy som antogs 2004 har inskrivet att jaktledare på kommunens marker ska ha genomgått Svenska Jägareförbundets utbildning.
Kommunens jaktmark i Viggesågen arrenderas av Coremaker AB. Dess ägare John-Eric Rönnlund är dessutom ordförande i Bergs lokalavdelning av Jägarnas Riksförbund.
I sin redogörelse över jaktverksamheten på den arrenderade marken uppger han att samtliga jaktledare som deltar i jakten vid Viggesågen har genomgått Svenska Jägareförbundets eller Jägarnas Riksförbunds jaktledarutbildning.
På den punkten får han nu mothugg av Bergs Jaktvårdskrets där Sven Gunnar Sivertsson är ordförande. Han är dessutom ordförande i Svenska Jägareförbundet Mitt Norrland.
– Jägarnas Riksförbund har ingen jaktledarutbildning så det är omöjligt att man kan ha genomfört någon sådan utbildning, skriver han i en inlaga till kommunstyrelsen i Berg där han hänvisar till bestämmelsen i kommunens jaktpolicy om att jaktledarna ska ha genomgått Svenska jägarförbundets utbildning.
John-Eric Rönnlund ifrågasätter den bestämmelsen i jaktpolicyn.
– Det kan väl inte vara så att kommunen diskriminerar andra förbund? Jägarnas Riksförbund har samma typ av utbildning som Svenska Jägareförbundet och representation i samhället i övrigt, kontrar han.
Den jaktpolicy Jägareförbundets Sven Gunnar Sivertsson hänvisar till i sitt ifrågasättande av jakten vid Viggesågen var han själv med om att utarbeta.
Kommunstyrelsen i Berg utsåg i augusti 2004 en särskild arbetsgrupp som skulle ta fram en ny jaktpolicy. I den gruppen ingick dåvarande kommunalrådet Monica Hallquist, utredaren Per-Erik Wåglin, Ucabs dåvarande vd Sven Östman samt Sven Gunnar Sivertsson.
Kravet att jaktledare ska ha genomgått Svenska Jägarförbundets jaktledarutbildning skrevs in i policyförslaget som antogs av kommunfullmäktige i november 2004.
I samma policy ingår också att Svenska Jägareförbundet i Berg ska beredas tillfälle att avge yttrande i frågor om jakt och viltvård i kommunen.
– Om kommunen ska se över sin jaktpolicy är vi behjälpliga helt enligt det beslut som är tagit i policyn, skriver Sven Gunnar Sivertsson i inlagan till kommunstyrelsen.