Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jamie får ungdomar att filma sin samtid

Genom ett nationellt filmprojekt, med rötter i länet, har ett antal av landets ungdomar fått chans att spegla sin samtid på analog film.

Annons

Förra året ledde östersundaren Jamie Noakes projektet ”A Fistful of Jemtland”, där filmare, konstnärer och journalister från länet fick producera varsin kortfilm skapad med endast en rulle super 8-film.

Projektet blev både väl mottaget och uppmärksammat och har nu fått en uppföljare – ”A fistful of Sweden”. Via stöd från statliga kulturprojektet Kulturbryggan genomför Jamie nu projektet som alltså utvecklats till en nationell angelägenhet.

– Den här gången riktar det sig till unga filmare. Ålderspannet är 18 till 30 år. De ska i sina filmer spegla Sverige 2014. Jag har fått kontakt med dem via olika filmregioner i Sverige, som bland annat Film i Halland, Kultur i väst och Filmpool Jämtland, säger Jamie Noakes.

Reglerna som varje filmare har att rätta sig efter är att man med lånad kamera får filma med endast en rulle 3-minuters super 8-film, till vilken man ska spela in ett separat ljudspår. Filmarna får inte se helheten själva förrän den offentliga premiärvisningen någon gång kring månadsskiftet oktober–november.

– I och med att det är analogt och man bara har en chans måste man tänka igenom allt i förväg. Man måste rätta sig efter de tre minuterna och därför se till att alla bilder har en mening. Ljudet går inte heller att synka. Allt det kräver kreativitet och uppfinningsrikedom. På köpet får man en känsla som gör att det kanske känns mer levande. Jag kan tycka att det knivskarpa digitala nästan bedövar, säger Jamie.

12 filmare runtom i landet är nu aktiva i projektet, och Jamie hoppas att alla går i mål.

– Det var överraskande förra året – att så många klarade uppdraget, säger han.

Just kärleken till analog film är något av en drivkraft för Jamie:

– Jag vill att alla ska få uppleva analog film innan den försvinner. Jag vill skapa en utmaning att lyckas berätta historier med vissa begränsningar i tid och material. Filmar man digitalt är den enda begränsningen hur många minneskort man har, säger Jamie.

Hur ser framtiden ut för analog film tror du?

– Det såg blekt ut ett tag, men nu ser det bättre ut i och med att filmskapare i Hollywood har skrivit kontrakt med filmtillverkaren Kodak. Nästa år fyller super 8 50 år, och jag är rädd för att de lägger ner tillverkningen av det formatet då.

Kommer vi att få se en ”A fistful of Europe” om ett par år?

– Ja ... det är ju en tanke. Eller kanske ”A fistful of Norden”, vi får se, säger Jamie.