Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställda företag presterar bättre

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men trots det har kvinnor fortfarande lägre löner och mindre inflytande i näringslivet än män.

Den svenska debatten fokuserar ofta på andelen kvinnor i de börsnoterade bolagens styrelser. Men det är viktigt att se bredare på inflytandet i näringslivet, till exempel på kvinnors positioner också i mindre bolag och i alla delar av landet.

Folkpartiet har med hjälp av riksdagens utredningstjänst (Rut) undersökt hur andelen kvinnliga chefer i det privata näringslivet har utvecklats i Sveriges alla län mellan 2001 och 2012. Resultatet är både glädjande och nedslående.

Rankningen över snabbast ökning av andelen kvinnliga chefer toppas av Västerbottens län, som har gått från att ha 10 procent kvinnliga chefer till 30 procent. En förändring är alltså möjlig.

Jämtlands län ligger på plats 18 av de 21 länen och ligger under riksgenomsnittet. Det är faktiskt till och med så att antalet kvinnor minskat med 80 stycken från 410 till 330 sedan 2001.

Siffror från Rut visar också att kvinnors representation i styrelserna i det privata näringslivet har ökat alldeles för långsamt under de senaste tio åren. Ökningen har gått från 17 procent till 23 procent, vilket dessvärre är i linje med den tröga förbättringen i de börsnoterade bolagens styrelser.

Andelen kvinnor i ledningsgrupperna i hela det privata näringslivet har ökat något snabbare än i styrelserummen, från 18 till 28 procent på tio år, men även här går det långsamt. Slutsatsen är därför att ägarna måste göra mer i alla privata företag.

Regeringen initierade 2008 programmet Styrelsekraft, som har som mål att öka andelen kvinnor på chefspositioner och i styrelser genom bland annat styrelseutbildningar och mentorskap. Sedan 2009 har drygt 700 kvinnor över hela landet deltagit i programmet.

Vi är övertygade om att det finns gott om tillräckligt kvalificerade kvinnor att rekrytera, bara ägarna själva vill. Det visar inte minst de förändringar som har genomförts i de statligt ägda bolagen. Genom ett systematiskt arbete har andelen kvinnliga styrelseledamöter i helägda statliga bolag stigit till strax under 50 procent.

De kommunala bolagen har dock dragit benen efter sig – trots att makten även här ligger hos politiker. Landets politiker måste skärpa sig, eller riskera att anklagas för dubbelmoral.

Enligt konsultföretaget McKinsey presterar företag som har kvinnor i ledningen nära 60 procent bättre jämfört med företag som enbart styrs av män.

Vid sidan om det demokratiska argumentet – att män och kvinnor ska finnas representerade på alla positioner i samhället finns därför också ett lönsamhetsargument: ökad mångfald och fler kvinnor i ledningen är bra för ett företags ekonomi.

Situationen går att förändra bara man anstränger sig. Men utan snara förbättringar blir det svårt att avvisa förslag om ny lagstiftning. Vi hoppas vi slipper lägga tvingade lagförslag till riksdagen, men vi kommer inte att tveka om det till sist skulle krävas.

Maria Arnholm (FP) jämställdhetsminister

Carl B Hamilton (FP) ekonomisk-politisk talesperson

Pär Löfstrand (FP) riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel