Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdhet ger fler jobb i EU

För oss socialdemokrater är det självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i hela samhället.

Europa har allt att vinna på mer jämställdhet. En arbetsmarknad där kvinnor ges samma möjligheter som män fungerar betydligt bättre än en där kvinnors arbetskraft inte tas tillvara.

I EU är den kvinnliga sysselsättningsgraden bara 62 procent – 13 procentenheter lägre än den manliga. Att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden skulle bidra till en starkare ekonomi i Europa. Högerregeringarna i Europa vägrar se denna potential. Jämställdheten prioriteras inte.

Vi behöver därför verka för en ambitiös jämställdhetsagenda i EU:s medlemsländer. Genom att sätta gemensamma mål inom EU kan vi tillsammans gå framåt i arbetet för ett jämställt Europa.

Om medlemsländerna satsar på utbyggd barn- och äldreomsorg, förstärkt föräldraförsäkring, rätt till heltid och att minska lönegapet så ges kvinnor bättre möjlighet att delta i arbetslivet. Att kunna försörja sig själv är nyckeln till den egna friheten.

Åtgärder som långsiktigt stärker mäns och kvinnors möjlighet att yrkesarbeta bör så långt som möjligt undantas från övriga sparkrav vid sanering av de offentliga finanserna. Dessvärre är det områden som högermajoriteten inom EU de senaste åren har prioriterat ner.

Arbetet med att bana väg för fler kvinnor i företagsledningar och styrelserum måste bli mer systematiskt och ambitiöst. Inom EU behövs en fungerande kvoteringslagstiftning för att fler kvinnor ska nå toppositioner. Med bättre blandning i styrelserummen blir kvaliteten i besluten bättre.

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Din röst avgör framtiden. Rösta på Socialdemokraterna.

Marie Nordén (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel