Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdhetsministern gillar "hen"

Jämställdhetsminister Åsa Regnér vill engagera män mer i jämställdhetsarbetet.
Och hon gillar ordet "hen".

Annons

– Det fanns uppenbarligen ett stort behov av det. Jag ser att det används på många ställen. Det är väl ett sätt att visa på att könsbestämningen inte alltid är så viktig, säger Regner som själv säger "hen" emellanåt.

Den nye ministern ser kvinnors arbetsvillkor som en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna.

– Det handlar om att på olika sätt se till att kvinnor, liksom män, kan arbeta på samma villkor, säger hon.

Att bekämpa våld mot kvinnor är också en prioritering.

– Vi måste jobba mer med prevention och man måste engagera män och pojkar överhuvudtaget i jämställdhetsarbetet, säger hon.

Regnérs senaste jobb var som chef för FN Women i Bolivia där hon arbetat med kvinnors rättigheter. En utmaning för den nya jämställdhetsministern är att se till att alla de övriga 23 ministrarna tänker på jämställdhetsfrågor. På frågan om hon helst hade velat placeras nära statsministern på statsrådsberedningen svarar hon.

– Det finns goda erfarenheter av det men nu har jag fått det här uppdraget och jag är på socialdepartementet.

Regnér är också barnminister och ska införliva barnkonventionen i svensk lag. Som äldreminister ska hon höja kvalitén i äldreomsorgen.