Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtar fortsatt sjukast

Jämtarna, och framför allt de jämtländska kvinnorna, fortsätter att vara de sjukaste i landet. Det framgår av färsk statistik från Försäkringskassan.

Annons

Sjukpenningtalet är den enhet som Försäkringskassan numera mäter landets ohälsa i. I korta drag kan det beskrivas som antalet sjukdagar per år, borträknade är de som har andra ersättningar.

I många år har Jämtland varit svårt drabbat och placerat sig i toppen på sjukskrivningsligan.

Värst var det kring år 2003 då länets sjukpenningtal låg runt 26. Efter den perioden skedde en stadig förbättring och vid ingången av 2011 låg siffran på fullt anständiga 7,5.

Men sedan har det burit utför igen. Vid ingången av 2014 ligger talet på 11,5.

För de jämtländska männen är den 8,2 medan kvinnorna nästan är dubbelt så sjuka och landar på 15.

Siffran för hela Sverige ligger på 8,44 vilket är en ökning med 0,67 på ett år. Över hela landet är bilden också tydlig att kvinnor är mer sjuka än män.

Enligt Försäkringskassan är det de psykiska diagnoserna som står för ökningarna. De är nu den största diagnosgruppen bland både kvinnors och mäns pågående sjukfall.