Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtar till multisport-VM

Anna Gredander från Östersund är en fjärdedel i det enda Europeiska damlaget i stundande multisport-VM i Costa Rica.

Annons

Efter uppväxten i Östersund gick Anna Gredander på Bergs skidgymnasium och ägnade sig åt heltidsskidåkning fram till 21-årsåldern.

– Jag blev nyfiken på det övriga livet och andra idrotter. Nu blir det mycket skidalpinism bland annat, säger Anna Bergander som hela tiden fortsatt träna men nu framför allt drivet av lust.

Sedan 2010 pluggar hon till beteendevetare i Uppsala. Resorna hem till Jämtland blir många, och en höjdpunkt är att få åka skidor i Bruksvallarna. När utbildningen är slutförd hoppas Anna kunna flytta hem till Östersund igen.

Nu närmast väntar dock multisport-VM i Costa Rica, som pågår 29 november–12 december. Tävlingen går under benämningen "Adventure race" och är en extrem form av multisport.

Bansträckningen går från Nicaragua till Panama, från havsnivå upp till cirka 4 000 meter som högst. Genom träsk, skog och längs grusvägar bland annat. Disciplinerna är trekking, mountainbiking, kayaking och klättring. Allt med cirka åtta kilo packning i ryggsäcken.

– Vi har 10 dagar på oss. Tävlingen ställer höga krav på samarbetsförmåga, planering, nyfikenhet och kreativitet. Mat och sömn styr man själv, så man sover lite. Mycket handlar om att vara flexibel och jobba förebyggande. Det är strategiskt och likt en expedition, säger Anna.

Hon kom med i laget för cirka tre veckor sedan, och menar att en av de största utmaningarna varit att nu innan tävlingen få ihop allt med skola och sponsorer – och samtidigt hålla fokus på träningen.

– Målsättningen är att ta oss igenom och klara av tävlingen tillsammans, säger Anna.

Laget har ännu en länsanknytning i och med 32-åriga lagkaptenen Linnea Grahn från Brunflo. Övriga medlemmar är Tanja Lyngholm-Kristensen och Emma Forsell.

Lagets motto lyder: "The team is everything, love the adventure".