Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtar vet lite om EU

9 av 10 jämtar kan inte nämna en enda av EU:s styrande institutioner. Det visar en opinionsundersökning som Jamtli låtit göra.

Jamtli presenterade i lördags den opinionsundersökning man låtit göra där man intervjuat 500 jämtar om deras inställning till EU i en rad frågor. Och inställningen har förändrat sig en aning under de 20 år som gått sedan Sverige röstade för ett medlemskap.

Då, 1994, var Jämtlands län det i särklass mest EU-negativa länet i landet. Hela 71 procent röstade mot ett medlemskap i den europeiska unionen. Nu har opinionen svängt en aning, visar Jamtlis undersökning. Majoriteten av jämtarna är fortfarande negativa till EU men siffran ligger nu på 48 procent medan 44 procent är positiva.

– Det är en stor skillnad jämfört med 1994, kommenterar Jamtlis forskningschef Anna Hansen siffrorna.

I resultatet kan man se tydliga skillnader i inställningen till EU när det gäller ålder, kön och utbildningsnivå. Kvinnor är generellt sett mer positiva till EU än män och äldre mer negativa än yngre. När det gäller utbildningsnivå kan man se att de högutbildade medborgarna generellt sett är mer välvilligt inställda till EU än de lågutbildade.

– Utbildningsnivån verkar verkligen ha betydelse för vad man tycker om EU, säger Anna Hansen.

Det resultat i undersökningen som verkligen sticker ut är att hela 88 procent av de tillfrågade jämtarna inte kunde nämna namnet på en enda styrande EU-institution. Forskningschefen Anna Hansen tycker det är intressant att så väldigt få känner till hur EU styrs.

– Vår undersökning gjordes i januari och hade vi gjort undersökningen nu kanske resultatet hade sett annorlunda ut.

När det gäller inställningen till själva medlemskapet i EU tycker en tredjedel att vi ska lämna unionen. Återigen är det männen som i stor utsträckning är mest negativa.