Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtarna som spelar roll på bokmässan

Elin Olofsson debuterade på bokmässan på lördagen och på söndagen intar ÖFK scenen för att berätta för världen om sin unika kultursatsning.

Mitt i larmet bland speedade serietecknare, bullriga barnboksberättare och dödliga deckarförfattare gjorde Elin sitt bästa för att reda ut vad flickorna gör i sjön och varför jämtländsk glesbygd är värd att skriva romaner om.

Hon pekade på hur sjön i hennes roman kan symbolisera en trygghet om ens mamma lämnat familjen i sticket, men även utgöra ett hot, att vi både vill bottna och hitta en frihet i att kunna simma på egen hand.

Flera åhörare passade på att få signerade exemplar och Olofsson lovade nästan att skriva mer om Gärningsberg, kanske rentav om några av personerna i sina två romaner.

En minst lika komplicerad familjesituation upptar Ninni Holmqvists nya och tjocka roman Som att starta om med den egensinniga unga kvinnan Pia-Lisa:

- Eftersom min förra bok var en dystopi bestämde jag mig för att nästa bok skulle handla om en familj, men jag visste inte att texten skulle ta åtta år att skriva klar.

Är det en förtäckt självbiografi? undrade samtalsledaren Håkan Bravinger.

- Nej, absolut inte. Men självklart hämtar jag repliker och karaktärsdrag från personer jag känner eller träffat och jag finns på olika sätt i de här personerna.

Romanförfattarna Theres Bohman och Erik Helmersson beskriver personer ur medelklassen och Bohman har rentav skrivit en essä åt Timbro om varför medelklassen vältrar sig i självförakt:

- Det är ett ganska tydligt drag i flera nyare romaner, konstaterar hon.

Och Helmersson tror att det kan vara en särskilt svensk företeelse:

- Jag förstår egentligen inte varför man ska ta avstånd från skötsamma människor som strävar efter att få en dräglig tillvaro. Stora delar av jordens befolkning skulle offra mycket för att få ha det som svensk medelklass, men själv älskar den att ta avstånd från sig själv.

Allra mest typisk har grupperingen varit under de nya moderaternas era, som nu tycks vara över, påpekade Helmersson:

- Jag skulle rentav gissa att medelklassen kommer att bli alltmer klämd, att välståndet inte kommer att vara detsamma som tidigare.

En grupp som dock är på frammarsch är de kvinnliga serietecknarna, som i dagarna gett ut antologin Kvinnor ritar bara serier om mens, en replik som Liv Strömqvist fick höra av en etablerad äldre manlig tecknare.

- Det märkliga är att jag aldrig sett röken av de där serierna, inte förrän nu när vi gjort den här boken, sade hon.

Redaktören Sara Olausson berättade att hon inspirerats av Strömqvists sommarprogram om mens häromåret:

- Jag har haft svårt att tala om mens eller benämna det kvinnliga könsorganet, men efter det här kan jag rak i ryggen säga orden rakt ut.

Den som ville få ännu mer råg i ryggen kunde få handfasta tips av retorikern Elaine Eksvärd som med glimten i ögat diskuterar begrepp som tystnadsmakt, social makt och klassiska kampstrategier.

På söndagen fick så ÖFK:s offensiva kultursatsning en ännu större publik när kulturcoachen Karin Wahlén berättade hur man jobbat fram projektet, som händelsevis rullar på samtidigt som laget gör allt bättre ifrån sig i Superettan – ett sammanträffande som inte alla tror hänger samman.

På bokmässan är man dock påfallande intresserad, bland deltagarna i diskussionen finns exempelvis Kenneth Andersson, den gamle bronshjälten från USA 1994.

Och intresset fortsätter att växa, berättar Karin:

- Senare i höst ska vi träffa Skellefteå AIK, de vill gärna höra hur vi har jobbat och det är såklart kul och inspirerande.

En laginsats med gemensamt mål.