Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtbrudar i nätverk vill visa bredd

– Plötsligt när man står där med en stor kamera i handen får man mer respekt, säger Inga Björk från Sveg.

Hon är en de 42 fotografer i Nätverket Brudarna som i dag släpper sin första gemensamma fotobok. Nätverket firar tioårsjubileum och bildades som ett forum för kvinnliga fotografer i en mansdominerad bransch. Två jämtlänningar medverkar i boken.

– Jag tycker inte att jag blir betraktad på något särskilt vis för att jag är kvinna och håller i en kamera, däremot har jag några gånger stött på män som ifrågasätter om det går att driva kommunikationsbyrå i lilla Hammerdal, säger Sara Adelhult. Men det går alldeles utmärkt.

Nätverket Brudarna består av drygt 130 medlemmar som på olika sätt jobbar med fotografi och är spridda över landet. Boken är ett sätt för nätverket att presentera sin bredd och visar ett urval av projekt från året som gått.

– Det är alltid viktigt med folk att bolla med, säger Inga. Vi kan stötta och hjälpa varandra.

– På något vis är det en speciell öppenhet när vi kvinnor möts, säger Sara. Erfarenheter delas i högt och lågt, allt från juridiska tvister till tips om utställningar eller böcker.

Bägge fotograferna har bilder från länet med i boken.

– Jag ville lyfta fram något som händer i Jämtland, säger Sara som visar bilder från projekt Barnintroduktion som hon jobbade med ifjol.

Bilderna har också publicerats i en handbok och en broschyr som riktar sig till personer som jobbar med flyktingbarn på olika sätt.

Även två av Ingas bilder föreställer barn, hennes egen dotter.

– Jag är intresserad av hur barn iscensätter sig själva, berättar hon.

Hur firar de själva den internationella kvinnodagen?

– Det borde verkligen firas men jag vet inte ännu hur, säger Inga Björk.

– Jag hoppas på att fira i solen med kameran i handen, säger Sara Adelhult.

Boksläpp på Galleri Axel i Stockholm 8 mars klockan 19–22.