Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämten bakom nätsuccén

Anton Nyberg från Offerdal har med sin tolkning av John Travoltas filmklassiker "Grease" snart lockat 1,5 miljon tittare på Youtube.

I en reparationshall på Camp Northern Lights i norra Afghanistan har svenska skyttesoldater skapat musikvideon som blivit en av de största svenska Youtube-fenomenen.

Runt hela världen jublar publiken över deras tolkning av "Grease". Soldaterna har gjort det med humor och med glimten i ögat. Exiljämten Anton Nyberg är deras svar på John Travolta – med muskler och allt.

Det är i och med låten "Greased lightning" – en av musikalens centrala nummer och stora hitlåtar – som soldaterna minutiöst tagning för tagning, filmat numret playback. I princip med varje koreograferat danssteg sitter perfekt.

I originalfilmen äger det hela rum i en skitig verkstad, vilken byter skepnad till en glänsande drömvärld i krom. Något i stil med detta har soldaterna till och med lyckats återskapa genom att förvandla en trehjuling till en bepansrad terrängbil.

En cigarett som i originalet får fyr med tändare tänds här med svets ...

– Vi hade ingen tändare. Blåständaren som används att svetsa med fick funka, berättar Adam Eriksson för Kvällsposten.

Tidningen skriver också att killarna fick idén till videon när skytteplutonen Alphapapa skulle lämna ett bidrag till en kompaniafton. Videon tog två kvällar att färdigställa. Med originalvideon på en datorskärm framför sig hade de vältrimmade soldaterna lärt varje danssteg in i minsta detalj. Adam Eriksson riggade upp stativet till videoutrustningen som han tagit med till nordafghanska öknen, kollegan Boris Zelada redigerade och klippte.

Nu när filmen gör dundersuccé på Youtube – snart 1,5 miljoner tittare – är soldaterna redan hemma igen.