Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämten ger en återblick på 1960- och 1970-talen

I går var det release på Jamtli för 2012 års upplaga av Jämten. Årets årsbok heter ”Det moderna samhället” och handlar om 1960- och 1970-talet.

21 artikelförfattare har bidragit till boken som behandlar ämnen som mode, barnkultur, sport och konst. För att inte tal om kvinnornas roll inom försvarsmakten.

– Jag har pratat med kvinnor som var hemmafruar till militärer. De var inte anställda av försvarsmakten, men de såg till att deras män hade möjlighet att göra karriärer. Genus inom försvarsmakten är ju inte deras starka sida, säger Lowissa Mannerheim.

Hon är till vardags chef för Teknikland och har i Jämten skrivit artikeln ”Försvarsmaktens kvinnor i Jämtland under 1960- och 1970-talen”. Lowissa Mannerheim berättar att det var först 1969 kvinnorna började få jobb inom försvarsmakten, och att det tog närmare 30 år innan militären fick fram en handduk som passade bägge könen.

– Innan dess var det bara ett höftskynke. Det är ju lite märkligt, för när det gäller vapen och sådant så har de ju varit väldigt framme.

Jämten är en årsbok ursprungen ur ett samarbete mellan Jamtli, Heimbygda och Jämtlands läns konstförening. Första årsboken kom redan 1906. Årets upplaga har tryckts i 2 500 exemplar.

Anna Hansen är forskningsansvarig på Jamtli och är redaktör för Jämten 2012. Det är hon som har haft kontakt med alla skribenter och hon har även varit med och arbetat fram temat.

– Det hände väldigt mycket i samhället under den här perioden. Det var då vi fick debatten om jämställdheten, kvinnorna kom ut i arbetslivet och det krävde dagisplatser till barnen. Till stor del valde vi det här temat också för att vi bygger ett samhälle på Jamtli som kommer föreställa 1975, säger Anna Hansen.

Med på boksläppet är flera av de författare som bidragit till boken. Bland andra Ebba Herlitz, som skrivit artikeln ”Sjunken tärning – kastad flera gånger”. Den handlar om det konstverk föreställande en tärning som står placerad framför entrén till Länsbiblioteket.

Men där har den inte alltid stått.

– Jag tror att det är få som vet vad det är som står där, det är alltid så mycket cyklar runtomkring, säger Ebba Herlitz.

Hon berättar att tärningen från början var tänkt att stå framför Rådhuset, men eftersom man inte ville bygga ett monument framför ett monument blev den flyttad till bakom huset. För att till sist hamna vid biblioteket.

Redan nästa vecka börjar arbetet med nästa årsbok. Då samlas redaktionskommittén för att prata idéer kring teman. Förra årets tema var mat.