Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämten om osynlighet

Om ett par veckor öppnar Jamtli en utställning på temat "Utanför" och om årets upplaga av Jämten kan sägas ha ett tema handlar det om osynliga eller kanske osynliggjorda kulturarv.

Tattarna i Billsåsen, de påstått obildbara barnen på Eriksro vårdhem, sockenlappen på Rödön och barnen med Downs syndrom.

Alla är de människor i samhällets utkant eller personer som blivit undanskuffade eller marginaliserade av olika anledningar – och som det berättas om i "Jämten 2014", med Torgärd Notelid som redaktör.

På omslaget ses "Snus-Oskar" och ytterligare några personer vars fastigheter köptes loss av Myssjö kommunalnämnd i början av 1920-talet "i ändamål att bliva fri från på fastigheterna boende så kallade tattare" som det stod i protokollen.

ÖP berättade för ett par år sedan historien om "Tattarstan i Oviken" och nu har Jamtlis forskningschef Anna Hansen studerat de handlingar som finns från händelserna, där kommunen möjligen förskönat beskrivningen av hur det gick till när man ville bli av med ett par familjer av resandefolket.

Det här var en epok när svenska rasbiologer ville kategorisera människor i bättre och sämre sorter, vilket Sara Grut diskuterar i en artikel om vårdhemmet Eriksro på Frösön som åren 1924-29 inrättades för barn som betecknades som "obildbara sinnesslöa".

I samma kategori hamnar artiklarna om barn med Downs syndrom, om silverkonstnären Rosa Taikon och om sockenlapparna, som var en institution med arbetsfolk som fick låg status i byarna och exempelvis fick hantera slakt av hästar, som bönderna gärna ville slippa.

Görel Åsbo-Stephansson skriver i en av flera "konstpauser" om Rune Sigvard, som också gärna målade människor i samhällets utkant och Olof Edin har studerat de egendomslösas bostäder, ännu ett osynliggjort kulturarv.

Här finns också mer traditionell kulturhistoria som en artikel om Överhogdalstapeten, som fokuserar på det uppochnedvända trädet på en av bilderna, samt Bo Lundmarks artikel om skulptören Johan Olof i Härjedalen.

Här finns vidare artiklar om Tjuvriksdagen i Strömsund, om husoffer, minnesfonden för Per Halvarsson samt hur Jamtli ser på debatten om dt nedbrunna Centralpalatset.

Boken rymmer också bondeperspektiv, allt från mjölkbondens eventuella framtid, forböndernas motorisering och bondetåget ur länets perspektiv.

Gott och blandat, med andra ord.