Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämten som hyllas av Björndalen

Han var mannen bakom den svenska sprintsuccén i Turin-OS.

Nu ska Ola Rawald skörda nya medaljer i Sotji med det norska skidskyttelandslaget.

– Honom får ni aldrig tillbaka, säger Ole-Einar Björndalen.

Annons

Ola Rawald från Ås utanför Östersund fick sitt genombrott som skidtränare under OS i Turin 2006. Han var då sprinttränare för det svenska sprintlaget.

Det slutade med en stor succé.

– Det var förstås ett väldigt kul. Det blev ju faktiskt tre guld och ett brons för sprintåkarna, säger Ola Rawald.

Sedan har han jobbat med Kinas landslag en säsong och några år inom SOK där han i första hand jobbat med teknik för skidåkare och skidskyttar.

Men för snart fyra år sedan fick han ett samtal från Mikael Löfgren som då var norsk tränare.

– Han ville att jag skulle börja jobba med honom i landslaget med teknik. Jag jobbade ett visst antal timmar per säsong, berättar Rawald.

Men landslagsledningen var så nöjd med hans jobb och i dag är han heltidsanställd tränare i det norska skidskyttelandslaget.

– Det är ett roligt jobb och de har ju en väldigt bra organisation. Det är inte konstigt att de är bäst i världen. Jag jobbar med att hjälpa åkarna att utveckla tekniken. Jag lär mig nya saker hela tiden och känner att jag utvecklas, säger Ola Rawald.

Nu kräver hela Norge framgångar i Sotji och det är klart att hela laget känner en enorm press.

– Förväntningarna är skyhöga. Så är det ju. Alla i Norge förväntar sig guldmedaljer. Det finns ju också stora chanser att det blir fina framgångar, även om det inte blir som i senaste VM där vi tog 8 av 11 guld, säger Rawald och skrattar.

Den mest rutinerade i det norska laget, Ole-Einar Björndalen tar mycket hjälp av Ola Rawald.

– Han är nog den som jag har mest kontakt med. I bland hinner jag inte ens ur duschen efter träningar förrän han kommer in på rummet och vill diskutera. Jag har aldrig mött någon så seriös idrottare tidigare. Han är skidskytt 24 timmar om dygnet så jag unnar honom verkligen en medalj.

Björndalen själv hyllar Ola Rawald.

– Han är en fantastiskt duktig kille och han har blivit bättre och bättre för varje år i vårt landslag. Han är också bra för stämningen i laget. Honom får ni aldrig tillbaka till Sverige, säger Ole-Einar Björndalen och skrattar.