Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkatten välkomnar förslaget

Föreningen Jämtkatten, som tar hand om herrelösa katter, välkomnar förslagen på ny djurskyddslag.

– Det är viktigt att katter får samma status som andra djur, säger Inez Backlund, styrelseledamot i Jämtkatten

– Det skulle kunna hjälpa till så att katter inte far illa. Det kanske hjälper till så att de som inte ska ha katter inte skaffar katter. I dag tycker många att katter är skadedjur och inte lika mycket värd som en hund. Det är helt fel, säger Ann-Charlotte Engvall, som arbetar hos Jämtkatten.

Även Inez Backlund tycker att förslagen är bra.

– Vi är en av kattklubbarna som har drivit på det här. Vi tycker att alla katter ska märkas och kastreras, så vidare man inte är en djuruppfödare, säger Inez Backlund.

Jämtkatten har många hemlösa katter hos sig. I sina lokaler har de ett 50-tal hemlösa katter och de har även ett stort antal katter utplacerade i tillfälliga hem.

– Många tycker att de kan behandla en katt hur som helst. Många skaffar sig en katt för nästan ingenting och anser att de kan överge katterna när de tröttnar på dem, säger hon.

Framför allt tycker hon det är bra att katterna måste märkas och kastreras.

– Det ska vara fint att ha en katt. Då ska de också märkas och kastreras. Om det skulle fungera skulle vi slippa mycket av problemen som finns i dag. Jag kan inte förstå att inte fler märker sina katter. Det är lättare att hitta igen öronmärkta katter som förvillat bort sig, säger Inez Backlund, och fortsätter:

– Okastrerad katt sticker för eller senare när de blir könsmogna om de inte kastreras.

Hon hoppas att förslagen går igenom.

– Det skulle bli en väldigt stor förbättring. Sedan är den säkert en lång inkörningsperiod innan allt har satt sig.

Jämtkatten tycker även att uppfödare ska höja priset på sina katter.

– Kattuppfödare borde ta betalt för dem och inte bara ge bort dem, säger Inez Backlund.