Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft drivkraft för regionen?

Jämtkraft satsar stora summor på marknadsföring. Trovärdigheten skulle förstärkas om man någon gång nämnde att det även finns negativa effekter med deras verksamhet.

Nackdelarna med vattenkraften är inte främmande för jämtländska politiker. I närmare en mansålder har politiker från Jämtland åkt till Stockholm och riksdagen och försökt förklara nackdelarna för de bygder som drabbats av vattenkraftsutbyggnader och krävt någon typ av ersättning.

Centerpartisten Per Söderberg, Östersund, tog 1999 initiativet till bildande av Föreningen Sveriges Vattenkrafts Kommuner, FSV. Söderberg blev FSV:s förste ordförande. I en tidningsintervju säger Per Söderberg. ”Det vi för fram är att vattenkraften inte ger några arbetstillfällen i dag, däremot har vi stora naturskador, sämre fiske och sämre förutsättningar för turism och naturliv då vattenkraften påverkar naturen.” Ingen kan bättre än Per Söderberg förklara vad som hänt i fiskekommunen Krokom. Ansvariga är bland andra Jämtkraft. Östersunds kommun har i dag en ägarandel på 98,2 procent i Jämtkraft och disponerar därigenom företagets vinst på några hundra miljoner kronor per år.

Däremot sker närmare hälften av Jämtkrafts elproduktion med vattenkraft i Krokoms kommun. Hur stor del av Jämtkrafts vinst kommer från denna vattenkraft?

Som Jämtkrafts kommunikationschef konstaterar så är det låga lokalpriset i ägarkommunerna i princip borta. Det Krokom har kvar av Jämtkraft är bland annat de negativa effekter som Per Söderberg redovisat, enorma natur- och miljöskador. Det handlar om flera hundra hektar mark som dämts över, fiskrika strömmande vatten som förvandlats till döda regleringsmagasin, åar som torrlagts. Dessa skador är bestående för all framtid och kan inte åtgärdas med den miljöfond på 2 miljoner kronor som Jämtkraft nyligen inrättat.

Jag bor i ett område som känner till nackdelarna med vattenkraftsutbyggnader. Jämtkrafts styrelseordförande AnnSofie Andersson (S) kan däremot inte se några nackdelar med Jämtkraft enligt en intervju i senaste numret av ”Jämtkraft drivkraft för regionen”. Är detta hela styrelsens åsikt? Borde inte vice ordförande Ulf Edström som centerpartist ha en annan åsikt?

Hur har Jämtlands landsbygd sett ut i dag utan alla grupper som ideellt arbetat för att rädda sina strömmande vatten från utbyggnad? En sådan grupp är ”Låt Långan Leva” som stred mot Jämtkraft. Myndigheternas entydiga beslut att säga nej till utbyggnad av Långforsen godtog inte Jämtkraft. Med häpnadsväckande metoder försökte man trots beslutet driva igenom en utbyggnad.

”Jämtkraft drivkraft för regionen” stämmer om man med regionen menar Östersund.

K-J Enarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel