Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft inblandat i miljöskandal

En felande dammlucka på ett vattenkraftverk, delägt av Jämtkraft, tömde en hel fjällsjö i Norge. Nu ska miljöskandalen utredas av norska myndigheter.

Det var i fredags morse som renskötarna bosatta vid Galggojavri, i närheten av treriksröset, vaknade till en märklig syn.

– Det var min mor som först upptäckte att vattnet var borta. Nu har vi gått runt sjön och dokumenterat, säger Ingir Bål, till norska tidningen Nordlys.

Sjön dämdes under 1970-talet och vattennivån regleras av en kraftstation som tillhör Troms Kraft. 2012 köpte Jämtkraft en tredjedel av aktierna i Troms Kraft för 1,3 miljarder kronor. Ett företag som nu misstänks ha orsakat en miljökatastrof.

– Det här är miljökriminalitet, säger Ingir Bål och menar att den lägsta nivå som finns angiven i tillståndet från norska stortinget med råge är passerad.

De boende i området har nu kontaktat en advokat och anmält Troms Kraft för miljöbrott. Kraftbolaget riskerar skyhöga böter för ödeläggelse av naturen.

– Det är många aspekter i det här fallet. Det här är dricksvattnet för dem. Många är fast boende här. I förlängningen får renarna svårt att vistas här. Och utifrån bilderna som jag sett har jag svårt att tro att speciellt mycket fisk kan ha överlevt. Fisket är en viktig näring för dem, det är bara renbetesdistriktet som har fiskerätt i sjön, säger advokat Eskil Freibu till Nordlys.

Katastrofen beror enligt Troms Kraft på en felaktig sensor till en dammlucka. Den ska ha öppnat sig utan att driftscentralen i Tromsö haft kännedom om det och tömt hela sjön på vatten. Luckan är nu stängd och sensorerna utbytta men hur lång tid det tar innan vattennivån återgår till det normala vet ingen.

– Nu kommer kylan och vad händer med sjöns botten när det fryser? Allt kommer dö. Och vad händer med fiskbeståndet? Vi tror att det är borta, säger Ingir Bål till Nordlys.