Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft köpte ”otillåten” el i många år från litet vattenkraftverk

I 26 år har ett litet vattenkraftverk i en bäck producerat 70 000 kilowattimmar per år. Jämtkraft har köpt elen och ägaren har visat upp sitt verk på studiebesök.

Nu har kraftverket anmälts. Det har aldrig haft något tillstånd.

– Jag har aldrig sökt tillstånd. Det är min mark och bäcken är så liten så jag tog för givet att det inte behövdes något tillstånd, säger mannen, som beskriver sig som teknikintresserad.

Tack vare minikraftverket som han byggde 1986 har han på senare år varit självförsörjande på el. Överskottet har gått till Jämtkraft, och ägaren har fått statligt stöd i form av elcertifikat, eftersom produktionen räknas som förnyelsebar.

Om det inte hade varit för en nyfiken vandrare hade minikraftverket säkert fortsatt att producera el till Jämtkraft utan att någon lyft på ögonbrynen.

Men en dag i somras var Älvräddarnas ordförande Christer Borg på besök. Han hade hört talas om kraftverket och åkte för att titta.

Han skrev ett mejl till länsstyrelsen och frågade om vilka tillstånd anläggningen hade. Han tyckte det inte fanns mycket vatten i fåran mellan dammen och kraftverket och skrev ”... knappast möjligt att upprätthålla någon form av akvatiskt liv där inte ...”.

Det visade sig att kraftverket aldrig hade fått något tillstånd att byggas eller att leda bort vatten.

Flera tjänstemän vid länsstyrelsen började undersöka saken och letade i dammregister och i Mark- och miljödomstolens miljöbok.

Resultatet var klent. Ingen kände till vattenkraftverket.

– Och ändå har jag haft studiebesök här, säger mannen, och berättar om både kommunala tjänstemän och personal från länsstyrelsen som varit på plats.

Enligt Sara Huss vid länsstyrelsen kommer någon tjänsteman att ta sig an ärendet och åka ut i skogen för inspektion. Men det är inget som prioriteras. Det får bli när man har tid. Eftersom länsstyrelsen är tillsynsmyndighet innebär det också polisanmälan om misstänkt miljöbrott.

– Jag tror inte att det är vanligt, säger hon om otillåtna minikraftverk i skogarna.

Ägaren berättar att fallhöjden är 27 meter och att dammen inte inneburit några stora förändringar för fisk och andra djur eftersom bävrarna nedströms har byggt flera dammar.

– Det fanns inte i min fantasi att det skulle behövas något tillstånd, säger han.

Själva bygget är troligen preskriberat, tror Christer Borg. Men hur länsstyrelsen ser på att vattnet leds bort är en annan fråga.

– Oavsett om det legat någon såg eller kvarn där tidigare behövs någon form av vattendom, säger han.