Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft leder med 2–0

Kraftverket i Långforsen får byggas upp på nytt. Det är innebörden i domen från Mark- och miljödomstolen som kom under onsdagen.
Därmed vinner Jämtkraft dubbelt i första omgången och Kammarkollegiet, Älvräddarna och myndigheterna ligger under.

– Domen var väntad och jag känner mig väldigt glad. Den ger oss rätt både i sak och när det gäller miljöhänsyn, säger Tommy Borgh, Jämtkrafts chef för elproduktionen.

– Men det skulle inte vara oväntat om domen blir överklagad, säger han.

Och frågar man Älvräddarnas ordförande Christer Borg är det självklart att organisationen överklagar. Kammarkollegiets jurist Nils Leine är inte lika säker. Det beror på vad experterna vid de olika myndigheterna säger, menar han. Tycker de att villkoren i domen tar tillräckligt stor hänsyn till miljön i den skyddade älvsträckan, ja då kanske det lutar åt att gilla läget.

– Men det förvånar mig att domstolen går på Jämtkrafts linje när alla andra experter har sagt att det blir miljöpåverkan, säger han.

För den som inte hängt med i alla turer kring Långforsen handlar det om två domar, två frågeställningar. Den första gällde Älvräddarnas och Kammarkollegiets begäran att Jämtkrafts tillstånd från 1918 skulle återkallas. Domstolen svarade nej på den frågan tidigare i somras. Den domen har dock överlagats.

Den dom som kom under onsdagen behandlar Jämtkrafts ansökan om att få renovera det delvis bortspolade och nedfallna kraftverket. Och svaret blev ja. Jämtkraft får reparera dammen, byta turbin och generator, ta bort stenkista och bygga en helt ny stationsbyggnad, göra ett nytt intag till stationen och uppföra en ny jorddamm.

Men något mer vatten får inte tas ur forsen jämfört med det snart 100 år gamla tillståndet. I samband med bygget godkänns också Jämtkrafts planer på en faunapassage, en vandringsväg för fisk och andra organismer. Den ska utvärderas under fem år.

En fråga som expertmyndigheterna (länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Hav- och vattenmyndigheten) stannade till vid var Jämtkrafts så kallade noll-alternativet. I en miljökonsekvensbeskrivning ska det beskrivas vad som händer om inget görs alls, och Jämtkraft beskrev ett fullt renoverat kraftverk utan faunapassage som motsats till ansökan.

De borde ha beskrivit nuläget där forsen strömmar fritt och kraftverket ser ut som en utställning på Teknikland, menade i stället myndigheterna.

Men domstolen tycker inte att noll-alternativet behövs. Jämtkraft har ju redan ett tillstånd och det vore inte rimligt att beskriva något som skulle kräva att tillståndet återkallas, tycker domstolen.

Den menar också att miljöpåverkan på det skyddade vattendraget blir så liten att ansökan kan godkännas. Grumlingarna blir tillfälliga och det mesta kommer att göras på land.

Eftersom den första domen är överklagad, prövningstillstånd har ännu inte beviljats, kan den nya domen komma att bli inaktuell. Om tillståndet från 1918 tas ifrån Jämtkraft. Än ser det dock inte så ut, bolaget leder 2–0.