Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft miljardköper i Norge

Det kommunägda Jämtkraft miljardinvesterar i norsk vattenkraft.

Ett enigt Östersunds kommunfullmäktige sa på torsdagskvällen ja till köpet.

Annons

– Det är en mycket bra affär och en långsiktigt god investering, säger Östersunds kommunstyrelseordförande AnnSofie Andersson (C).
Östersunds kommun äger 98,2 procent av aktierna i Jämtkraft. Åre och Krokom äger vardera 0,9 procent.
Klockan 15 på torsdagen träffade AnnSofie Andersson och de övriga i kommunstyrelsen ledningen för Jämtkraft och fick höra om det avtal som innebär att Jämtkraft för 1,3 miljarder svenska kronor köper en tredjedel av aktierna i Troms Kraftforsyning og Energi AS.
Klockan 17 informerades kommunfullmäktigeledamöterna och drygt en timme senare lämnade de sitt godkännande.
Men avtalet blir verklig affär först när Norges regering godkänt försäljningen till Jämtkraft. Det bedöms vara bara en formsak och till hösten ska Jämtkrafts delägande vara klart.
Jämtkraft kommer att betala hela köpet med banklån. Enligt AnnSofie Andersson är det klart med två banker, som tillsammans garanterar hela summan.
Sannolikt blir Östersunds kommun tvunget att gå i god för, att borga, för lånen. Men AnnSofie Andersson ser inga risker med detta.
– Nej. Det är snarare ett sätt att sprida riskerna. Det är en investering i förnyelsebar energi. Det är bra med reglerbar vattenkraft i Norge.
Med köpet minskar naturligtvis Jämtkrafts soliditet, hur statt det är i kassan. Det är både kontanter och tillgångar som går att omsätta i pengar.
När affären blivit ett faktum minskar Jämtkrafts soliditet från närmare 40 procent till drygt 30 procent uttryckt som eget fritt och bundet kapital i förhållande till årsomsättningen.
I ägardirektiven från Östersunds kommun sägs att soliditeten hos Jämtkraft bör ligga mellan 25 och 45 procent.
Enligt Jämtkrafts egna beräkningar kommer soliditeten att stiga igen för att om 10 år, 2022, passera 50 procent.
Kommer då detta att leda till högre elpriser?
– Absolut inte, säger AnnSofie Andersson.