Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft om kritiken mot torvbrytning

Nu svarar Jämtkraft på kritiken mot en torvbrytning på Bölesmyren i Bergs kommun.
– Att vi har smugit med våra planer stämmer inte, säger Jonas Vestun.

Jämtkrafts planer på att bryta torv på Bölesmyren, väster om Vigge, i Bergs kommun har fått lokalbefolkningen att protestera. Över 500 namnunderskrifter på en protestlista har lämnats in till länsstyrelsen och motståndarna har riktat skarp kritik mot projektet. Dels för de omfattande skador på naturen som de tror att en torvbrytning skulle medföra och dels mot hur Jämtkraft informerat allmänheten om projektet.

– Vi känner inte alls att vi har smugit med våra planer på att bryta torv på Bölesmyren, säger Jonas Vestun, bränslechef på Jämtkraft.

– Vi träffade de berörda markägarna redan 2012 och då var det ingen som opponerade sig.

I april 2012 hölls ett samrådsmöte med myndigheterna och i maj samma år höll man ett öppet samrådsmöte för allmänheten.

– Jag upplever att vi även har haft en bra dialog med representanter för samebyn, säger Jonas Vestun.

Bakgrunden till projektet bottnar i att Jämtkraft säger sig behöva trygga upp försörjningen av bränsle och de har tittat på flera myrar med närhet till Östersund. Jonas Vestun säger att de tagit hänsyn till naturvärden när de tittat på myrar.

– Jag har förståelse för att folk reagerar mot torvbrytning för det kan bli en stor påverkan lokalt. Men torv är ett långsamt förnyelsebart och inhemskt bränsle som vi upplever som bra.

Han säger vidare att sedimenteringsdammar ska garantera att vattnet i bäckar inte grumlas och att grundvattnet inte ska påverkas vid en eventuell torvbrytning. Farhågor om att uran ska läcka ut avfärdar han då SGU:s mätningar visat på värden lägre än gränsvärdet.

Ärendet om torvbrytning på Bölesmyren ligger nu hos länsstyrelsen i Jämtland som haft en del synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen av projektet.

– I sommar har vi genomfört fågelinventeringar på myren och fiskinventeringar i bäckarna för att komplettera miljökonsekvensbeskrivningen. Nu är det upp till länsstyrelsen att bedöma om kompletteringarna räcker, säger Jonas Vestun.