Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft siktar på mångmiljardaffär

En av landets största elnätsleverantörer planerar att sälja hela sitt nätinnehav i år. Jämtkraft är en av intressenterna i vad som kan bli en affär i 40-miljardersklassen.

Annons

För ett år sedan aviserade Fortum att de har för avsikt att sälja av hela sitt nät under 2014. Enligt Svenska Dagbladet är värdet på nätet cirka 40 miljarder kronor och på onsdagen bekräftade Jämtkraft för ÖP att de är en av spekulanterna.

Tillsammans med en grupp kommunala och privata elbolag har de bildat en formell sammanslutning, ett så kallat konsortium, vars målsättning är att köpa loss elnätet i sin helhet.

På Jämtkraft medger man att planerna finns men är förtegen om detaljerna.

– Fortum har inte tagit något formellt beslut om att sälja ännu så det här är fortfarande i ett tidigt skede. Det jag kan säga är att vi tittar på möjligheten, säger Roger Karlsson som är affärsutvecklare på Jämtkraft.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det kan jag inte gå in på i nuläget.

Ett av de andra bolag som ingår i konsortiet är Ljusdals energi och där är man mer öppen om vad som pågår.

I en intervju med helahalsingland.se säger bolagets vd Lars Wennerholm att de för egen del planerar att lägga 200 miljoner kronor på affären.

Fortum vill enbart sälja till någon som köper hela nätet medan de nuvarande intressenterna bara gör anspråk på cirka 20 procent av det. Därför uppvaktas nu ett ännu hemligt storbolag om att gå in i samarbetet för att köpa resten.

– Det är en stark part som är väl förtrogen inom det här området och som vi hoppas kommer att vilja vara med, säger Lars Wennerholm till helahalsingsland.se.

Andra företag som ingår i samarbetet är Bollnäs energi, Söderhamn nära, Dala energi, Härjeåns kraft, Malungs elnät och Sundsvalls elnät i samarbetet, skriver helahalsingland.se.