Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft vann i första ronden

Jämtkrafts tillstånd till kraftverk i skyddade Långforsen blir kvar. I dag kom domen i det unika mål som för första gången prövade om ett tillstånd kan återkallas.
Men trots domen är sista ordet om forsens framtid långtifrån sagt.

Jämtkraft vann i den första omgången. Som bekant pågår en annan prövning om Jämtkraft ska få bygga upp det raserade kraftverket och börja utvinna el igen. Och mellan raderna i dagens dom framgår att utgången inte är given.

Men först handlade det alltså om Jämtkraft hade straffat ut sig från att behålla det nästan hundraåriga tillståndet från 1918.

Kammarkollegiet som på initiativ från Älvräddarna ansökte om återkallelse förlorade den här omgången när Mark- och miljödomstolen i Östersund summerade argumenten.

Så här tolkar domstolen 24 kapitlet 3 § i miljöbalken:

• Kammarkollegiets hävdade att den damm och anläggning som finns i Långforsen inte följer ritningarna från 1918. Bland annat har betong lagts ut som förstärkning. Men domstolen anser att dammens funktion inte har ändrats av betongen, alltså avviker inte kraftverket från tillståndet.

• Dammen raserades delvis vid vårfloden 2010 och domstolen anser inte att öppningen i dammen är en följd av dåligt underhåll - något som annars kan leda till att tillståndet återkallas.

• Ingen oförutsedd olägenhet har tillkommit i Långforsen som inte förutsågs 1918. Tillståndet behandlade bland annat fiskvandring fast det är så gammalt.

• Långforsen må inte ha varit i drift på väldigt många år, de sista åren i drift producerades en bråkdel av kraftverkets egentliga kapacitet. Men domstolen finner inte att detta innebär att anläggningen har upphört. Alla processer som pågått under årens lopp är rimliga förklaringar till att varken tillsyn eller underhåll fungerat, menar domstolen.

• På den här punkten lämnar domstolen en öppning gentemot det andra mål som pågår parallellt, den om Jämtkrafts ansökan om att få bygga upp anläggningen igen.

Om Sverige har förpliktelser mot EU kan tillståndet återkallas och i det här fallet menar Kammarkollegiet, myndigheter och intresseorganisationer att EU:s vattendirektiv kräver att Långforsen rivs. För fiskvandringens skull.

Domstolen anser att den måste värdera dagens situation kontra EU:s vattendirektiv, och eftersom Långforsen redan delvis har rivits av tidens tand, så saknas grund för återkallelse.

• Det bristande underhållet vid kraftverket riskerar inte att drabba annan än Jämtkraft själv, därför saknas skäl att återkalla tillståndet.

Den öppning som domstolen ändå flaggar för - att det också ska prövas om Jämtkraft tillåts bygga en ny anläggning baserad på det gamla tillståndet - den domen meddelas 21 augusti.

Alla inblandade parter har tidigare sagt att de räknar med överklagningar i varje enskilt mål.

Här kan du läsa hela domen.