Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft vill sälja Långforsen för 15-25 miljoner

Nu står det klart att Jämtkraft kan överlåta vattenkraftstationen i Långforsen i Offerdal. Slutsatsen av Jämtkrafts utredning av förutsättningarna för en överlåtelse är att det är möjligt enligt gällande lagstiftning.

Jämtkraft har fått uppdrag av bolagets tre ägarkommunerna, Krokom, Åre och Östersund att utreda förutsättningarna för en överlåtelse av Långforsens vattenkraftstation i Offerdal. I ett pressmeddelande skriver Jämtkraft att överlåtelsen är möjlig om det sker på affärsmässiga grunder, det vill säga att den som tar över anläggningen har resurserna som krävs för att hantera säkerheten samt att mottagaren beviljas nyttjanderätt till vattnet.

– Vi har utrett en överlåtelse utifrån den lagstiftning som gäller för oss som vinstdrivande kommunalägt bolag. I förlängningen är det medborgarna som äger vår verksamhet och en överlåtelse måste ske på affärsmässiga grunder, säger Tommy Borgh, affärsområdeschef för Elproduktion på Jämtkfart, i ett pressmeddelande.

Enligt Kommunallagen ska verksamheten drivas på affärsmässig grund och kommunen ska behandla alla medborgare lika.

- Därför kan inte en försäljning av vattenkraftstationen riktas mot någon särskild köpare utan en försäljning måste rikta sig mot en större krets, säger Tommy Borgh i pressmeddelandet.

Värdet på Långforsens vattenkraftstation beräknat till 15-25 miljoner kronor och som vinstdrivande kommunalägt aktiebolag lyder Jämtkraft AB under lagar som i princip innebär ett förbud mot försäljning till underpris, skriver Jämtkraft.

–  Enligt gällande lagstiftning kan vi inte sälja anläggningen till ett pris under den värderade summan. Det är nu politikerna i våra tre ägarkommuner som ska fatta beslut om Långforsen ska överlåtas eller inte, säger Tommy Borgh i pressmeddelandet. 

Läs mer om turerna kring Långforsen:

(31 mars) Centern svänger om Långforsen – står bakom att forsen räddas

(1 april) ”Låt Jämtkraft sälja Långforsen” – Pär Löfstrand (L) hoppas på nytt ägardirektiv

(4 april) Socialdemokraterna i Östersund ändrar kurs – Långforsen på väg att definitivt räddas

(4 april) Ägarna stoppar Jämtkrafts planer i Långforsen – bred politisk uppslutning