Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtkrafts elpriser borde vara lägre

/

Annons

Jämtkraft gör kraftig vinst 2008 och sänker elpriset till sina elkunder i ägarkommunerna. Detta är till synes positivt och värt beundran.

Kan man tycka.

‑För mig som följer energiprisutvecklingen så gott som dagligen är inte beskedet om vinsten särskilt upphetsande. Den energiproducent som i dag inte gör en rejäl vinst finns inte.

Anledningen till detta heter Nordpool. Det är den marknad där den mesta elen handlas och där sätts också priset. Jämtkraft gör precis som andra producenter stora vinster på att tillverka billigt och sälja dyrt.

Förvånad blir jag när läser att priset till ägarkommunernas elabonnenter blir 42 öre per kWh efter sänkning från 49 öre per kWh exklusive alla tillägg. 42 öre per kWh är högre än dygnsnittpriset på nordpool så kallade spotmarknad. per den 31 mars är priset 40,34 öre per kWh och under hela mars har priset pendlat mellan cirka 38–42 öre per kWh. Oftast under 40 öre per kWh.

Vän av ordning kan invända och säga att jag blandar äpplen och päron – spotpris och fast pris. Måhända är det så men för mig är det självklart att elkunderna i ägarkommunerna skall ha just det lägsta priset, spotpriset och så har jag uppfattat att det också är. Av detta följer att ett pris på cirka 35 öre/kWh mera skulle spegla Jämtkrafts vilja att gynna sina ägare.

‑Kanske är det läge också för jämtar i ägarkommunerna att undersöka till vilket pris andra elleverantörer är villiga att sälja elen. 

 

Mer läsning

Annons