Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkrafts planer på flisimport stoppas

Jordbruksverket påminner om att det är förbjudet ta in träflis från Kanada till Sverige och Europa. Orsaken är risken för att få in den fruktade parasiten Tallvedsnematoden i landets skogar.

Annons

– Sedan flera år tillbaka är det förbjudet att föra in träflis från Kanada till Sverige och Europa. Bara pellets som är processad under högt tryck och värme är undantaget, säger Ingrid Åkesson, handläggare på Jordbruksverket.

Tallvedsnematoden angriper flera olika barrträdsarter och speciellt känslig är de svenska tallen. Även granen är mottaglig och kan bli en allvarlig smittspridare om den infekteras. Tallvedsnematoden kan spridas till Sverige via levande plantor, barkat och obarkat timmer, obehandlat sågat virke, flis, sågspån och träemballage av olika slag.

– Man får inte importera träflis från Nordamerika. Det här är farligt och det riskerar att ödelägga stora skogsområden, säger Ingrid Åkesson.

I lördags berättade ÖP om att Jämtkrafts planer om att ta in stora fartygslaster med träflis från Kanada för att få bränsle till sina värmeverk. Eller att ta hem flisade gummiträd från Liberia i Afrika.

Eftersom Jämtkraft bedömer att priset på den lokala flisen ligger för högt i dag.

Bränslechef Jonas Vestun säger att jämtkraft är medvetna om regelverk som omgärdar importen.

– Vi vet att det krävs sundhetscertifikat och att virket värmebehandlas, säger Jonas Vestun.

Men är det pellets eller träflis som ni tänker importera?

– Vi håller på och tar in priser, men vi tittar också på att ta in lönnved.

Ni tänker importera via en norsk hamn.

– Vi har pratat med en importör på Averöy på norska västkusten. De tar in lönnflis från Kanada för att göra pellets, men de har haft problem med att mycket sten har följt med. Ett alternativ är att ta flisade gummiträd från Liberia, men i så fall blir det Vattenfall som levererar till oss.

Ser du inga risker?

– Inte om det görs enligt regelboken, men personligen kan jag känna en oro. Speciellt som Portugal har fått in den här nematoden, säger Jonas Vestun.

Skogsägarna Norrskogs biobränslechef är förvånad över Jämtkrafts importplaner.

– Jag förstår inte vad de är ute efter. Jämtkraft finns mitt i grönsakslandet och långt från alla hamnar. De kommer att få se att det kostar betydligt mycket mer än vad vi säljer för i dag, säger Anders Lindberg, Norrskog.