Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jämtland är förbaskat duktigt"

Jämtlands läns landsting är snabbt på att behandla blåscancer, och får beröm av Socialstyrelsens utredare.

Annons

Landstinget har korta väntetider för blåscancer – alltså cancerformer i och kring urinblåsan – jämfört med resten av Sverige.

– Där är Jämtland förbaskat duktigt, säger Jens Wilkens som är utredare på Socialstyrelsen.

Myndigheten har undersökt väntetider i vården för cancerpatienter under 2012. Mättiden har oftast varit från remiss till start av behandling.

För blåscancer är medianväntetiden i Jämtlands län 25 dagar, vilket är kortast i landet. Det betyder alltså att hälften av patienterna får vänta längre än så. I riket är det 38 dagar.

För hudcancerpatienterna i länet är det 15 dagar från första läkarbesök till diagnosbesked, vilket också är kortast i landet. Rikssnittet är 36 dagar. Men där betonar Socialstyrelsen att antalet patienter i Jämtlands län är få.

Bröstcancer har en medianväntetid på 15 dagar från första specialistbesöket till behandlingsstart. Där är Jämtland sjätte snabbaste landsting. I riket är det 21 dagar.

På några cancerformer ligger landstinget sämre till.

Patienter med tjocktarmscancer får vänta i 50 dagar, vilket är tredje långsammast av landstingen. Här är rikssiffran 41 dagar. För ändtarmscancer är Jämtlands län femte långsammaste, med 69 dagar i median. Riket har 57. Både dessa cancerformer har man mätt från remiss till behandling.

För cancer i huvud och hals, lungor, njurar och prostata är landstinget ungefär på riksnivån.

– Det går inte att säga något genomgående om ett visst landsting. Vissa landsting i Sverige ligger bättre till med vissa cancerformer och sämre med andra, säger Jens Wilkens.

Har ni gjort någon analys av varför?

– Svaret är nej, men vi har föreslagit till departementet att det ska göras, säger Wilkens.