Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jämtland är förbaskat duktigt"

Jämtlands läns landsting är snabbt på att behandla blåscancer, och får beröm av Socialstyrelsens utredare.

Landstinget har korta väntetider för blåscancer – alltså cancerformer i och kring urinblåsan – jämfört med resten av Sverige.

– Där är Jämtland förbaskat duktigt, säger Jens Wilkens som är utredare på Socialstyrelsen.

Myndigheten har undersökt väntetider i vården för cancerpatienter under 2012. Mättiden har oftast varit från remiss till start av behandling.

För blåscancer är medianväntetiden i Jämtlands län 25 dagar, vilket är kortast i landet. Det betyder alltså att hälften av patienterna får vänta längre än så. I riket är det 38 dagar.

För hudcancerpatienterna i länet är det 15 dagar från första läkarbesök till diagnosbesked, vilket också är kortast i landet. Rikssnittet är 36 dagar. Men där betonar Socialstyrelsen att antalet patienter i Jämtlands län är få.

Bröstcancer har en medianväntetid på 15 dagar från första specialistbesöket till behandlingsstart. Där är Jämtland sjätte snabbaste landsting. I riket är det 21 dagar.

På några cancerformer ligger landstinget sämre till.

Patienter med tjocktarmscancer får vänta i 50 dagar, vilket är tredje långsammast av landstingen. Här är rikssiffran 41 dagar. För ändtarmscancer är Jämtlands län femte långsammaste, med 69 dagar i median. Riket har 57. Både dessa cancerformer har man mätt från remiss till behandling.

För cancer i huvud och hals, lungor, njurar och prostata är landstinget ungefär på riksnivån.

– Det går inte att säga något genomgående om ett visst landsting. Vissa landsting i Sverige ligger bättre till med vissa cancerformer och sämre med andra, säger Jens Wilkens.

Har ni gjort någon analys av varför?

– Svaret är nej, men vi har föreslagit till departementet att det ska göras, säger Wilkens.